Gemeente Utrecht

Convenant voor snellere uitbreiding buitenschoolse opvang

De vraag naar buitenschoolse opvang in Utrecht blijft groeien. Het aantal plaatsen neemt de laatste jaren weliswaar enorm toe, maar toch niet snel genoeg. Schoolbesturen, particuliere aanbieders van kinderopvang en gemeente tekenen daarom maandag 26 mei een convenant om de capaciteit voor buitenschoolse opvang (BSO) nog sneller uit te breiden. Namens de gemeente tekent Rinda den Besten, wethouder Onderwijs.

In het convenant spreken de afzonderlijke partijen af hoe zij zich inzetten om het aantal plaatsen BSO te vergroten. Eén van de afspraken is dat onderwijsorganisaties en gemeente voortaan bij alle plannen voor nieuwbouw en verbouw van scholen kijken of er mogelijkheden voor BSO zijn. De kinderopvangondernemers zullen deze BSO-plaatsen vervolgens ontwikkelen en financieren.

Aanpassen schoolroosters
Andere afspraken in het convenant gaan over het oplossen van knelpunten in de organisatie van buitenschoolse opvang. Onderwijsorganisaties gaan hiervoor kijken hoe ze schoolroosters kunnen aanpassen. Aanbieders van kinderopvang gaan locaties meer op leeftijden afstemmen. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld opvang dichtbij hun school krijgen en oudere kinderen een plek verder weg. Verder gaat de gemeente nieuwe BSO-accommodaties stimuleren door sneller duidelijkheid te geven over de mogelijkheden van locaties. Tenslotte komt er ook financiële stimulans voor scholen om accommodaties voor opvang te ontwikkelen. Bijvoorbeeld doordat zij locaties voor langere termijnen kunnen verhuren aan kinderopvangondernemers. De gemeente zal dit mogelijk maken. Het is voor een kinderopvangaanbieder vervolgens weer interessant om te investeren in een locatie die voor langere tijd wordt gehuurd.

Wachtlijsten
Het maken van dit soort afspraken is belangrijk omdat de vraag naar plaatsen voor BSO groot blijft. Het aantal plaatsen is in Utrecht al in recordtempo aan het groeien. Nu zijn er 2.965 plaatsen, in 2007 waren dat er 2.198 en in 2006 1.745. De groei ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Maar dit is nog niet genoeg, want de wachtlijsten blijven lang.

Noot voor de media
U bent van harte uitgenodigd voor de ondertekening. Deze is op maandag 26 mei om 15.30 uur in Vergadercentrum Vredenburg 19.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, 030 ­ 286 10 55.