European Parliament


Plenaire Vergaderingen
Energy Globe Awards in het EP met Annan, Gorbachev, Gandhi en Morissette
Energie - 22-05-2008 - 16:24 update

Energy Globe Award 2008

De 9de Energy Globe Awards voor lokale milieuprojecten zullen tijdens een ceremonie in de plenaire zaal van het EP op 26 mei, die om 20.00 uur begint, worden gepresenteerd. De voorzitters van het Parlement, de Commissie en de Raad, Hans-Gert Pöttering, José Manuel Barroso en Janez Jansa zullen waarschijnlijk de awards aanbieden.

Projecten rond de wereld die het gebruik van schone en vernieuwbare energieën bevorderen zullen in vijf verschillende categorieën concurreren: Aarde, Vuur, Water, Lucht en Jeugd.

De ceremonie zal door actrice Désirée Nosbusch worden gepresenteerd. De gasten zullen o.a. zijn: ex-V.N. Secretaris-generaal Kofi Annan, Indiaas vroegere milieuminister Maneka Gandhi en de Indische filmster Aamir Khan. Mikhail Gorbachev zal een 'lifetime achievement award' ontvangen. De heer Gorbachev's dochter Irina Virganskaya zal ook aanwezig zijn, net als voorzitter van de Groene Kruisstichting.

De ceremonie van 90 minuten zal ook optredens door zangers Dionne Warwick, Zucchero en Alanis Morissette omvatten.

De 'Energy Globes' belonen lokale en regionale projecten die bijdragen aan energiebehoud, milieubescherming, of de levering van basismiddelen zoals water en elektriciteit aan verre en arme gemeenschappen. 109 Landen nemen deel aan de versie van 2008. De jury wordt voorgezeten door Maneka Gandhi.

Projecten die genomineerd zijn voor de toekenning van 2008 zijn o.a.: zonne-energiesystemen voor landelijke dorpen in Bangladesh, een herbebossingsinitiatief in Argentinië, en hybride voertuigen voor het openbaar vervoer in Stockholm.

Een persconferentie met de heer Pöttering, de heer Gorbachev en Mej. Gandhi zal op 26 mei om 13.00 uur plaatsvinden in de perszaal van het Parlement, en wordt live uitgezonden in Europe by Satellite (EbS).

Op de ochtend van 27 mei zal een debat in het EP worden gehouden over energie-efficiency, met de participatie van de heren Pöttering, Gorbachev en Annan en Mej. Gandhi. Ook dit wordt door EbS uitgezonden.

Het Parlement werkt aan de EU-strategie van de klimaatverandering, waar het doel, de '20-20-20 tegen het jaar 2020', (20% verhoging van energie-efficiency, 20% minder broeikasgassen en een 20%-aandeel van hernieuwbare energie in het totale energieverbruik van de EU, allen tegen het jaar 2020) centraal staat.

Het maakt momenteel wetgeving - op voet van gelijkheid met de Raad van Ministers - over de revisie van EU emissiehandelstelsel; over de emissies van Co2 van personenauto's, over vernieuwbare energiebronnen en biofuels, over het verbinden van nationale doelstellingen voor emissievermindering en over de opslag van koolstof.

De deelnemers zullen voor interviews op de dag van de gebeurtenis beschikbaar zijn. Gelieve uw interviewverzoeken per e-mail te verzenden.

Voor meer informatie over inzendingen of om het op tv uitgezonden gala van vorig jaar te bekijken, kunt u kijken op de website van de Energy Globe Awards.

REF.: 20080521IPR29589

Contact:
Leon PEIJNENBURG
E-mailadres : leon.peijnenburg@europarl.europa.eu Tel. Den Haag: (31) 70 313 54 00
Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)

Karima BENSALAH
Interviewverzoeken (TV en radio)
E-mailadres : karima.bensalah@europarl.europa.eu

Piotr ZALEWSKI
Interviewverzoeken (geschreven media)
E-mailadres : piotr.zalewski@europarl.europa.eu