Algemene Rekenkamer

Rapport bij het Jaarverslag 2007 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2007

Aantal problemen opgelost, informatieveiligheid nog onvolkomenheid De Algemene Rekenkamer acht het beeld van de bedrijfsvoering in 2007 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nog wisselend. Een aantal problemen is sinds 2005 weggewerkt. Er zijn nog verbeteringen mogelijk met het afwikkelen van voorschotten, de gemeentelijke basisadministratie, subsidieverstrekking en informatiebeveiliging.
Het jaarverslag 2007 van BZK voldoet aan de wettelijke eisen. In 2006 is vastgesteld dat BZK niet voldoet aan de voorschriften informatiebeveiliging. De minister heeft verbeteringen voor medio 2009 toegezegd. Er wordt vooruitgang geboekt, maar veel van de benodigde analyses en plannen moeten nog afgerond worden. Ook moet het ministerie nog besluiten welke soorten informatie vertrouwelijk zijn. Daarna zijn passende maatregelen mogelijk.

Overweeg wensen van gemeenten voor GBA
Zorgen heeft de Algemene Rekenkamer over de voortgang die geboekt wordt bij het betrouwbaar krijgen van de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Gemeenten zijn op de eerste plaats voor de GBA verantwoordelijk. BZK kan als coördinerend ministerie echter meer bijdragen. Zo klagen gemeenten nog steeds dat het ministerie bij het toezicht te veel kijkt of administratieve processen kloppen in plaats van de daadwerkelijke juistheid van gegevens te controleren. Verder vragen grote gemeenten om de mogelijkheid van bestuurlijke boetes, meer bevoegdheden voor ambtenaren en geautomatiseerde ondersteuning. Een kabinetsvoorstel hiervoor is vertraagd en daarmee de modernisering GBA. De staatssecretaris van BZK stuurt daarom de Tweede Kamer binnenkort een actieplan.

Verbeter informatie aan de Tweede Kamer
De beleidsinformatie in het jaarverslag van BZK is deugdelijk, maar kan beter: meer streefwaarden opnemen en minder verwijzen naar informatie in andere jaarverslagen, maar selectief informatie opnemen. Nader onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar prestatiegegevens van de politie wijst uit dat de Tweede Kamer adequater geïnformeerd kan worden mits verschillen in registratie tussen politie en openbaar ministerie (OM) over verdachten worden weggewerkt. Bij de schuldsanering van de Nederlandse Antillen beveelt de Algemene Rekenkamer aan een verhoogd risico van misbruik en oneigenlijk gebruik in te dammen door (proces)criteria op te stellen en de Tweede Kamer in alle gevallen te informeren.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 21 mei 2008