Gemeente Assen


Experiment met lantaarnpalen op zonne-energie

26 mei 2008

Vrijdag 23 mei heeft wethouder Langius van Milieu samen met VMBO leerlingen van het Vincent van Gogh een infopaneel onthuld. Een striptekening op het paneel laat zien wat het voordeel is van een lantaarnpaal op zonne-energie. De onthulling vond plaats aan de Van Doornestraat, vlakbij milieupark 'Het Kanaal'.

De gemeente doet dit jaar een proef met lantaarnpalen op zonne-energie. Aan de Van Doornestraat zijn hiervoor drie masten geplaatst. De masten worden niet gekoppeld aan het net van de openbare verlichting. Het experiment moet uitwijzen of de lantaarnpalen in donkere maanden genoeg energie kunnen opwekken.

De gemeente wil het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen en een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Door lantaarnpalen op zonne-energie te laten werken zal op jaarbasis niet alleen aanzienlijk minder CO2 de lucht ingaan, maar wordt ook bespaart op de energiekosten. In het voorjaar van 2009 worden de resultaten van het onderzoek verwacht. Het is niet zo dat als het onderzoek positief uitpakt de lichtmasten overal in de stad zullen worden geplaatst. Bekend is dat lantaarnpalen op zonne-energie een stad onvoldoende veilig kunnen verlichten. Daarom zullen de lantaarnpalen waarschijnlijk op plekken geplaatst worden die met minder licht toe kunnen.