Passend onderwijs geeft jongeren kans talenten te ontwikkelen

maandag 26 mei 2008

Onderwijsinstellingen in noordoost-Nederland gaan nauw samenwerken om alle jongeren in en rond Hoogeveen onderwijs te bieden dat aansluit bij hun talenten.

Het Roelof van Echten College speelt de voortrekkersrol.

Kinderen en jongeren met gedragsproblemen, hoogbegaafde kinderen en bijvoorbeeld kinderen met een lichamelijke beperking hebben allemaal recht op uitdagend onderwijs dat bij hem of haar past. In ons land wordt dat gerealiseerd binnen verschillende schooltypen. Stigmatiseren van kinderen en hun ouders, het laten functioneren van kinderen onder hun niveau, vroegtijdig schooluitval van jongeren, groei van het speciaal onderwijs en bijvoorbeeld het onbenut laten van speciale talenten zijn voorbeelden van de gevolgen van deze aanpak.

Het Roelof van Echten College en zijn partners spreken al enige tijd met elkaar over de manier waarop passend onderwijs is in te richten. Samen met de Regionale Expertisecentra RENN 4 te Groningen en De 4 Provinciën uit Meppel, Stichting DREEI Hoogeveen, Onderwijscentrum De Twijn te Zwolle en de G.J. van der Ploegschool uit Hoogeveen wordt gekeken naar de mogelijkheden gezamenlijk huisvesting voor passend onderwijs te realiseren. Volgens de initiatiefnemers is hun plan het unieke en concrete Hoogeveense antwoord op het beleid vanuit Den Haag voor de invoering van passend onderwijs in 2011. De Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs, is nauw betrokken geweest bij dit samenwerkingsproject.

De initiatiefnemers, die allemaal huisvestingsplannen hebben, hopen dat hun plan het mogelijk maakt ieder kind en elke jongere het onderwijs te geven dat bij hem of haar past en stimuleert. Deze gezamenlijke aanpak maakt expertisedeling, zorg op maat en het snel en adequaat reageren op probleemsituaties rond en met een kind mogelijk. Dit zal naar verwachting niet alleen positieve gevolgen hebben voor de jongeren die het Voortgezet Speciaal Onderwijs volgen maar ook voor de kinderen uit het reguliere onderwijs (preventief). Namens de deelnemende partijen heeft het Roelof van Echten College de voortrekkersrol op zich genomen voor het vormgeven van het passend onderwijs in en rond Hoogeveen. Daartoe zijn er naast eerder genoemde partijen ook gesprekken met de basisscholen, RSG Wolfsbos, de samenwerkingsverbanden VO en PO, de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe. Alle partijen vinden het wenselijk en noodzakelijk zich breed te oriënteren op het proces en de komende wetgeving van passend onderwijs vanwege de te verwachten grote invloed op de organisaties.