Gemeente Reiderland


Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Deze vorm van kanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 t/m 60 jaar. Daarom wordt voor vrouwen van deze leeftijdsgroep het bevolkingsonderzoek georganiseerd. Meedoen is belangrijk!

Voor wie

Alle vrouwen van 30 t/m 60 jaar ontvangen eenmaal in de vijf jaar een uitnodiging van GGD Groningen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit onderzoek -door de huisartsenpraktijk- is erop gericht baarmoederhalskanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden hebben meestal geen klachten. Daarom is het onderzoek belangrijk.

De persoonsgegevens voor de uitnodiging zijn afkomstig van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Zodra een vrouw zich inschrijft in een gemeente, worden de persoonsgegevens in deze administratie opgenomen. De GGD Groningen heeft toestemming om deze gegevens te gebruiken voor de uitnodiging.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt door middel van het zogenaamde uitstrijkje. Dit wordt meestal gemaakt door de assistente van de huisarts. Er wordt met u afgesproken wanneer en op welke manier de uitslag wordt doorgegeven. Het uitstrijkje wordt in een laboratorium onder de microscoop onderzocht. Het laboratorium stuurt de uitslag terug naar de huisarts. Die zorgt ervoor dat u op de afgesproken wijze de uitslag te horen krijgt.

Planning

Tot en met april 2008 hebben vrouwen geboren in 1978, 1973 en 1958 een brief van de GGD Groningen ontvangen, waarin zij uitgenodigd worden mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Hebt u, geboren in één van deze jaren, nog geen uitstrijkje laten maken, maak dan alsnog een afspraak met uw huisartsenpraktijk. Neemt u dan wel het laboratoriumformulier mee. Hebt u de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek niet ontvangen? Bel dan met onderstaand telefoonnummer.

De planning van mei t/m december 2008 ziet er als volgt uit:

Geboortejaar Oproepmaand

1963 mei/juni

1953 juli/september

1968 september/oktober

1948 oktober/november

Informatie

Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met het Informatie Centrum Gezondheid van de GGD Groningen. Telefoon (050) 3674177 of e-mail: icg@hvd.groningen.nl

Zie ook de website van het Informatie Centrum Gezondheid: www.gezondheid.groningen.nl