Gemeente Leeuwarderadeel


JONG??? Meer dan Welkom!

26-05-2008 09:33

De laatste tijd zijn er nogal wat berichten verschenen over de jongeren en de aanpak van jongeren-overlast in de gemeente. Deze berichten kwam u zoal tegen in de Stienser Omroeper maar ook in de regionale dagbladen (o.a. de Leeuwarder Courant). Van verschillende kanten ontving de gemeente daarop reacties. Een veel voorkomende vraag waarmee de gemeente, maar ook de Stichting Welzijn Middelsee (SWM) - die het jeugd- en jongerenwerk in onze gemeente uivoert - geconfronteerd werd is: Maar wat is nu het vervolg?

Dat willen we - de gemeente en Stichting Welzijn Middelsee - in deze bijdrage graag duidelijk maken. Op voorhand willen we nog wel aangeven, dat het artikel op de gemeentepagina in de Stienser Omroeper van 21 april jl. met als titel "Jongeren en overlast", zeker niet de suggestie wilde wekken dat alle jeugd in de gemeente overlast veroorzaakt. Integendeel zelfs, het betreft vaak kleine groepen en die vragen de meeste aandacht. Daarnaast hebben we de reeds bestaande afspraken over de aanpak van overlast nog eens onder de aandacht willen brengen.

Jeugd voelt zich niet welkom in Stiens
Op woensdag 21 mei jl. heeft er overleg plaatsgevonden tussen wethouder mevrouw G. Visser en de jongerenwerker van SWM, Johan Adema, over de jeugdoverlast in de gemeente en vooral over de mogelijke oplossingen om die overlast terug te dringen. In dat gesprek is geconstateerd dat het artikel over de jeugd in de Leeuwarder Courant (17 mei jl.) de nodige nuancering behoeft. In ieder geval zijn de reacties in de richting van wethouder Visser uit zijn verband gerukt. In hetzelfde gesprek zijn vervolgens afspraken gemaakt hoe nu verder te handelen.

Nader onderzoek over wensen en behoeften van de jongeren. Ook is afgesproken dat gemeente en SWM verder gaan onderzoeken wat de wensen en behoeften van jongeren zijn als het om jeugdvoorzieningen in deze gemeente gaat. Hoe dit onderzoek gaat plaatsvinden daarover informeren we de jeud op een later moment. Wat de uitkomsten zullen zijn en of de wensen gerealiseerd kunnen worden zal de toekomst moeten uitwijzen. Deze uitkomsten zullen mede een basis vormen voor de toekomstige sportontmoetingsplaats.

Sportontmoetingsplaats in de gemeente.
Leeuwarderadeel werkt met Het Bildt, Ferwerderadiel en Menaldumadeel samen in het breedtesportproject GO4-Sport.
Door de projectgroep van Breedtesportimpuls GO4-Sport is jaren geleden een projectaanvraag ingediend voor het realiseren van sportontmoetingsplaatsen in de vier gemeenten.
Een `actieve hangplek' waar jongeren van ca. 13 tot 18 jaar elkaar ontmoeten en daarbij samen sporten. Het is een laagdrempelig project om jongeren te stimuleren en enthousiast te maken om meer te gaan bewegen. Denk aan een pannaveldje e.d.
In Ferwerderadiel en Menaldumadeel zijn intussen sportontmoetingsplaatsen gerealiseerd.
Voor onze gemeente moet dat nog plaatsvinden en dit staat gepland in 2009.

Schoolpleinen in de gemeente.
Veel schoolpleinen in onze gemeente zijn ingericht met kinderspeeltoestellen. Omdat het niet mogelijk is om in elke wijk een kinderspeelplaats te realiseren heeft het gemeentebestuur er enkele jaren geleden voor gekozen de schoolpleinen - na schooltijd - als een bovenwijkse speelvoorziening te gebruiken . Een speelvoorziening voor de kinderen in de leeftijd tot en met 13 jaar. Dus voor die kinderen die de basisschool bezoeken. Een bijkomend feit is dat ook de oudere jeugd in onze gemeente daar graag verblijft. Maar dat is niet de doelgroep voor een dergelijke voorziening. De indruk is gewekt dat er geen plek zou zijn voor de oudere jeugd. Met het volgende overzicht willen we aangeven, dat er meerdere locaties zijn waar deze jeugd elkaar kan ontmoeten of bijvoorbeeld een balletje kan trappen.

In Stiens bijvoorbeeld hebben we:

- de Skatebaan en basketbalvoorziening aan de Truerderdyk;
- een veldje met doelpalen nabij de Wurge (Stienzer Bos);
- een veldje aan het eind van de Alexanderhôf (tegen de spoorlijn aan)
- voormalig kinderspeelterrein in it Heechhôf (achter bedrijf Homburg/Hagedoarnpaad)

- trapveldje ( met doelpalen) aan de Griene Leane.

Wat doen we op korte termijn?
In de eerste plaats zal de gemeente zich inspannen om op korte termijn het bestaande trapveldje aan de Griene Leane voor een deel te verharden. Uit reacties van de jeugd is gebleken dat dit toch wel een wens is die zij graag gerealiseerd zien gaan worden. Daarbij hopen we dat de speelterreinen gebruikt worden op de manier waarvoor ze bedoeld zijn.

U begrijpt het wel, dit wordt vervolgd! Suggesties en ideeën zijn welkom.

Stichting Welzijn Middelsee
Gemeentebestuur van Leeuwarderadeel