Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Drie winnaars Gronau Chess Tournament mogen naar Las Vegas

Een unieke formule met drie grote hoofdprijzen, reizen naar Las Vegas, zorgde ervoor dat het Gronau Chess Tournament afgelopen weekend ruim zestig deelnemers trok. Van 23 tot en met 25 mei werd in zes ronden Zwitsers gespeeld om de bijzondere hoofdprijzen die dit toernooi iets extra's gaven. Helaas moest de A-groep vanwege gebrek aan belangstelling worden geannuleerd.

In de B-groep won Renze Rietveld de eerste prijs. In groep C was dat Torsten Hoge en in groep D mag volgend jaar Lars Kurstjens naar Las Vegas. In deze negendaagse reis naar Las Vegas worden de vlucht en de overnachtingen in het Riviera hotel aldaar betaald. In Las Vegas heeft men de mogelijkheid om deel te nemen aan het driedaagse schaakfestival met 100.000 dollar aan prijzengeld.

Bij de opening had plaatsvervangend burgemeester van Gronau, Kurt Renbein, al aangegeven dit een uniek toernooi te vinden. Hij onderstreepte nog eens het internationale karakter van het toernooi, omdat er naast Duitsers en Nederlanders ook Belgen meespeelden. Na zijn toespraak deed hij de openingszet op het eerste bord. Hierna ontstond de strijd om de tickets naar de USA.

De drie gelukkigen samen met toernooidirecteur Wim Arns. Van links af Lars Kurstjens, Wim Arns, Torsten Hoge en Renze Rietveld.

Vierkamp
Op zaterdag werd er een vierkamp gespeeld tussen de FIDE-meesters Christian Richter (2391), Michael Muller (2267), Tim Lammens (2294) en Pierre Wilde (2273). Zij speelden met een tempo van 1 uur p.p.p.p. Christian Richter werd de winnaar. Hij versloeg Lammens en speelde de andere partijen remise. Gedeeld tweede werden Lammens en Wilde met elk
1½ punt. Het toernooi werd mogelijk gemaakt door de sponsoren Grolsch, Holland Casino, de Euregio en Nellen en Quack.
Wim Arns

---