Persberichten Eemland zuid, 10.35 uur

Utrecht, 26-05-2008

Inbreker aangehouden

AMERSFOORT De politie heeft op donderdagavond 22 mei rond 21.25 uur een 35-jarige man uit Amersfoort aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak in een horecagelegenheid. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 april werd in het pand aan het Pieter Stastokerf ingebroken en geld weggenomen.

Na onderzoek en op basis van aangetroffen sporen verdacht de politie al snel de 35-jarige Amersfoorter. De man werd niet aangetroffen in zijn woning. Surveillerende agenten zagen de gezochte man die donderdagavond op straat lopen en hielden hem meteen aan. De verdachte verzette zich bij zijn aanhouding en werd geboeid overgebracht naar het bureau. Hij heeft een bekennende verklaring afgelegd en een dagvaarding gekregen om voor de rechter te verschijnen.

Politie gaat overlast en vernieling op schoolpleinen meer bestrijden

AMERSFOORT Op verzoek van de politie Eemland zuid zijn begin juni door de gemeente Amersfoort en basisscholen nieuwe verbodsborden geplaatst op alle negen schoolpleinen in de wijken Kattenbroek en Schothorst. De borden die verwijzen naar art. 461 van het Wetboek van Strafrecht verboden toegang voor onbevoegden geeft de politie een handvat om personen op het schoolplein te bekeuren voor het onnodig ophouden op deze pleinen en hen te verwijderen. Hierdoor wil de politie de overlast en de vernielingen meer bestrijden. De aanpak van jeugdoverlast is een van de speerpunten van de politie.

Regelmatig ontvangt de politie meldingen van basisscholen over overlast en vernieling door jongeren die in de late avond- en nachtelijke uren op de schoolpleinen rondhangen. Er is veelal sprake van vernieling aan speeltoestellen, het ingooien van ramen, bekladding van muren en rommel dat op het plein of in de zandbak wordt achtergelaten.

Om de overlast extra te bestrijden zijn nu speciale verbodsborden gemaakt en geplaatst op negen schoolpleinen van basisscholen De Dubbelster, de Meander, De Breede Hei en de Gabrie Mehen in Kattenbroek en De Wingerd, De Weesboom, De Drieslag en de Zevensprong. Het verbod op toegang voor onbevoegden geldt uitsluitend van 21.00 uur s avonds tot 08.00 uur s ochtends. Zodoende kunnen kinderen op de schoolpleinen spelen tot 21.00 uur en behouden schoolpleinen zo hun openbare speelfunctie in de wijk. Na dit tijdstip is het niet meer toegestaan de schoolpleinen te betreden of hier aanwezig te zijn.

De politie gaat de komende tijd meer controleren bij de schoolpleinen. De eerste twee weken vanaf begin juni zal de politie jongeren waarschuwen die op de pleinen rondhangen tijdens de verboden tijdstippen. Daarna wordt bekeurd. Een boete bedraagt 60 euro. Ouders van kinderen op de basisscholen worden via de school geïnformeerd.