Samenwerking LIV en ABZ tegen verzekeringsfraude

26/05/2008 10:51

VBV - Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit

Jaarlijks worden honderden dure en zwaar beschadigde voertuigen vanuit het buitenland geïmporteerd. In veel gevallen wordt hiermee naderhand gefraudeerd. Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), samenwerkingsverband tussen het Korps Landelijke Politiediensten, de RDW en het VbV, doet hier onderzoek naar. Dit onderzoek krijgt nu een nieuwe impuls doordat het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) ABZ heeft gevraagd hierbij ondersteuning te bieden. Door deze samenwerking wordt het frauderen een verdere halt toegeroepen.

Het is vrij onwaarschijnlijk dat de zwaar beschadigde voertuigen geïmporteerd worden om gerepareerd te worden. De reparatiekosten en de uurlonen in Nederland zijn hiervoor niet aantrekkelijk. Wel biedt Nederland andere voordelen, zo krijgt men bij de import een lagere BPM aanslag, omdat het een schadevoertuig betreft. Vervolgens kan men het voertuig verzekeren zonder dat de schade gerepareerd is en enkele maanden later de schade claimen bij diezelfde verzekeraar. Er zijn zelfs zaken bekend waaruit blijkt dat de schade wordt vergroot door een aanrijding die in scène is gezet. Het voertuig wordt door de expert van de verzekeraar total-loss verklaard en de eigenaar krijgt de dagwaarde uitgekeerd mét het volledige BPM bedrag.

Om dit soort praktijken tegen te gaan hebben het LIV en ABZ de handen ineen geslagen. Het LIV weet welke schadevoertuigen er geïmporteerd zijn en ABZ weet van welke voertuigen een schadeclaim is ontvangen. De motivatie voor ABZ om haar medewerking te verlenen aan dit onderzoek is het belang voor de verzekeringsbranche, want door deze bestanden met elkaar te vergelijken wordt fraude zichtbaar.





http://www.liv.nl

http://www.stichtingvbv.nl