VVD


vvd

26-5-2008

Stop categoriale bescherming van Irakese asielzoekers

VVD-Kamerlid Henk Kamp is bezorgd over de groei van het aantal asielzoekers uit Irak.

Vorig jaar kwamen 2.000 asielzoekers uit dat land naar Nederland, gemiddeld 500 per kwartaal. Dit jaar waren het er in het eerste kwartaal 1.000.

Het is van belang deze ontwikkeling in ons land te vergelijken met die in Zweden, een land dat veel asielzoekers uit Irak opvangt. Anders dan in Nederland daalt in Zweden het aantal Irakese asielzoekers juist sterk: dit jaar in het eerste kwartaal een kwart minder dan vorig jaar. Deze trend zet zich versterkt door. In de eerste maand van het tweede kwartaal (april 2008) waren het er 500, tegen 1.500 in april 2007!

De oorzaak van de sterke daling in Zweden lijkt de nieuwe Asielwet 2006 te zijn. Asielzoekers, ook die uit Irak, moeten aannemelijk maken dat ze persoonlijk bedreigd worden. Werd in Zweden voorheen 90% van de asielverzoeken van Irakezen ingewilligd, nu is dat nog maar 30%. In Nederland geldt voor asielzoekers uit Zuid- en Midden-Irak de zogenaamde categoriale bescherming. In de praktijk komt dat er op neer dat zij zich bij voorbaat verzekerd weten van een verblijfsvergunning.

De integratie van de Irakezen in Nederland verloopt moeizaam. Drie jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning is slechts 1 op de 10 aan het werk.

Kamp: "Ik roep staatssecretaris Albayrak op maatregelen te nemen om te voorkomen dat dit verder uit de hand loopt. Het is onverstandig uit de Europese pas te lopen en asielzoekers naar ons toe te trekken. Nederland moet iedere asielaanvraag individueel en kritisch beoordelen, ook die van personen uit Irak. Stop met de categoriale bescherming."

Maandag 26 mei 2008