Gemeente Bernheze


Gebouwen gemeente Bernheze krijgen energiezorgsysteem

Een besparing van 5 tot 10% op de energierekening. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders voor ogen met de invoering van een energiezorgsysteem voor de gemeentelijke gebouwen.

De komende maanden worden het gemeentehuis en sporthal 't Vijfeiken, Lindershof, De Zaert en De Overbeek voorzien van nieuwe gas- en elektriciteitsmeters. Daardoor kan op elk willekeurig moment van de dag worden bekeken wat het energieverbruik is. Zo komen bijvoorbeeld storingen aan installaties eerder bovendrijven. Ook kan het systeem inzichtelijk maken op welke plekken verlichting onnodig brandt.

Besparing van EUR 15.000
De vijf bovengenoemde gebouwen gebruiken gezamenlijk voor ca. EUR 210.000 aan elektriciteit en gas per jaar. Met een goed functionerend energiezorgsysteem denkt de gemeente gemiddeld 7,5% (EUR 15.000) per jaar op de energiekosten te kunnen besparen. Het is de bedoeling om op termijn ook de andere gemeentelijke gebouwen van een energiezorgsysteem te voorzien.

De gemeente gaat bovendien onderzoeken welke aanvullende besparingsmaatregelen in de vijf gebouwen mogelijk zijn. Bernheze wil op die manier goed voorbereid zijn op de invoering van het energielabel, dat vanaf 1 januari 2009 - voor iedereen zichtbaar - moet zijn aangebracht op overheidsgebouwen van meer dan 1.000 m2.