D66

Kabinet, breek de woningmarkt open

26 mei 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat de woningmarkt wordt hervormd. Een studie van het Centraal Planbureau(B) (CPB) concludeert dat jongeren het slachtoffer zijn van de stilstand op de woningmarkt. Het kabinet heeft afgesproken de problemen op de woningmarkt vier jaar lang niet aan te pakken. Van der Ham vindt dit een rem op de ontwikkeling van jongeren.

Geen doorstroming

Veel mensen met een gesubsidieerde huurwoning kunnen niet doorstromen naar duurdere huurwoning (of een koopwoning) waardoor de helft van de huursubsidie terecht komt bij hoge inkomens. Ook concludeert het CPB dat de omvang van de steun in de huursector te vergelijken is met de grootste subsidie in de koopsector, de hypotheekrenteaftrek. Van der Ham: "De bedoeling achter huur- en koopsubsidies was ooit goed, maar ze zorgen er inmiddels voor dat jongeren geen woning kunnen krijgen."

Jongeren minder kansen

De sociaal liberaal vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat iedereen een kans heeft op een huis. Volgens van der Ham zijn de huidige problemen op de woningmarkt een rem op de ontwikkeling van jongeren. Van der Ham: "Een huis is een basisbehoefte. Als we dit niet veranderen, krijgen jongeren minder kansen dan de vorige generaties."

Stilstand geen optie

Het CDA wilde de huurmarkt liberaliseren en de PvdA de koopmarkt. Ze kwamen in het regeerakkoord overeen om geen van beide te doen en zo de problemen op beide markten niet aan te pakken. Van der Ham vraagt aan de regering om op de conclusies van het CPB te reageren en alsnog de problemen aan te pakken. Van der Ham: "Vier jaar stilstand is geen serieuze optie. Het partijbelang van CDA en PvdA moet wijken voor het oplossen van de problemen op de woningmarkt."