Zwerfjongeren leveren actieve bijdrage aan Europees onderzoeksproject

26/05/2008 11:19

MOVISIE

Het onderwerp zwerfjongeren staat hoog op de Europese agenda. De Europese Unie heeft opdracht verleend aan een nieuw Europees onderzoeksproject, Combating Youth Homelessness, dat geleid wordt door het Nederlandse kennis- en adviescentrum MOVISIE. Het drie jaar durende onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met organisaties in Engeland, Tsjechië en Portugal. De vier Europese organisaties gaan analyseren hoe zwerfjongeren beter aansluiting kunnen vinden op de maatschappij en welke methodieken daarvoor het beste toegepast kunnen worden.

Binnen Europa bestaan grote verschillen als het gaat om opvang en ondersteuning van zwerfjongeren. Ook binnen landen zelf bestaan grote verschillen op basis van geslacht en etnische achtergrond. Sterke familiebanden voorkomen niet altijd meer dat jongeren gaan zwerven.

Testen van methodieken

Tot nu toe was er op Europees gebied weinig onderzoek gedaan naar zwerfjongeren. In Noord-Europa zijn twee programma's ontwikkeld om te voorkomen dat zwerfjongeren geen aansluiting vinden op de maatschappij: het Nederlandse 8-fasenmodel en het Safe Moves-model uit Engeland. Deze twee methodieken zullen ook in Portugal en Tsjechië worden getest.

Actieve deelname ex-zwerfjongeren

Het onderzoek wordt mede uitgevoerd door voormalige zwerfjongeren. Zij assisteren bij interviews met zwerfjongeren en nemen deel aan bijeenkomsten waar de bevindingen besproken worden. Zij zullen hun eigen ervaringen daarbij gebruiken en delen. De resultaten van het project worden in 2011 gepresenteerd tijdens een internationale conferentie in Brussel.

Samenwerkingsverband

Het project is een samenwerkingsverband tussen vier partners: de London Metropolitan Universiteit, het Portugese Centro de Investigacao e Estudios de Sociologia, de Charles Universiteit van Praag en MOVISIE, het Nederlands kennis- en advies centrum voor maatschappelijke ontwikkeling.

Financiering

Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie onder het thema Socio-economic Sciences and Humanities.





http://www.movisie.nl