Provincie Limburg

Persberichten

Toezichtlast bedrijven Chemelot verminderd
Eerste evaluatie 1-loket Chemelot

De toezichtlast voor bedrijven op het chemieterrein Chemelot is in 2007 met 16% gedaald ten opzicht van het jaar daarvoor. Daarmee lijkt de aanpak van het 1-loket Chemelot waarin de toezichthoudende instanties hun werkzaamheden coördineren - zijn vruchten af te werpen. Dit blijkt uit de eerste evaluatie van het loket dat de Provincie en haar partners onlangs uitvoerde. Daarnaast geven de bedrijven ook aan het toezicht door de betere afstemming en planning als minder belastend te ervaren.

In 2009 zal een tweede evaluatie worden uitgevoerd. Daarna zullen de besturen van de betrokken overheden besluiten of ze het toezichtloket in de huidige vorm structureel zullen voortzetten.

Het 1-loket Chemelot is in het leven geroepen nadat in november 2005 door de Tweede Kamer de motie Aptroot werd aangenomen. Deze motie verwoordde signalen uit het bedrijfsleven die wezen op teveel onnodige toezichtlast door hoge regeldruk en soms overmatig en onvoldoende afgestemd toezicht door verschillende overheidsinstanties. Onder het motto minder last met meer effect door een optimale samenwerking sloten een aantal toezichthoudende instanties per juni 2006 een convenant en richten het 1-loket Chemelot op. Partners in het
1-loket Chemelot zijn: de Provincie, de gemeente Sittard-Geleen, Rijkswaterstaat, de Arbeidsinspectie, het Waterschap Roer en Overmaas en het Ministerie van VROM. Elk hebben een eigen toezichthoudende, en handhavende bevoegdheid bij de diverse chemische bedrijven op de site Chemelot.

Vanuit het loket wordt het toezicht en de handhaving binnen de site Chemelot gecoördineerd en op elkaar afgestemd met als einddoel de toezichtlast op termijn met 25% te verminderen. De Provincie draagt daarbij zorg voor de centrale aansturing, de huisvesting, bemensing en ICT-facilitering van het loket. Het loket is gehuisvest in de onmiddellijke omgeving van de site Chemelot, namelijk in Elsloo bij het steunpunt-zuid van de afdeling Handhaving en Monitoring van de Provincie Limburg.

De site Chemelot bestaat uit 54 chemische bedrijven waaronder DSM en SABIC. Zij hebben zich verenigd in Chemelot Site Permit BV, wat als aanspreekpunt voor het loket dient. Bij oprichting van het 1 loket Chemelot gaven de betrokken bedrijven aan de vorming van het loket toe te juichen en zegden zij toe de organisatie van Chemelot Site Permit BV verder te stroomlijnen, om een optimaal functioneren van het loket te waarborgen.

26-5-2008 11:28