Gemeente Spijkenisse


Barbecue voor mooist versierde straat tijdens EK

26 mei 2008

Oranje siert de straten
Met het Europees Kampioenschap voetbal in aantocht neemt ook de oranjekoorts weer toe. Op maandag 9 juni om 20.45 uur zijn de Italianen de eerste tegenstanders van het Nederlands elftal.

En dan zijn velen opeens weer voetbalgek. Oranje is de kleur die de straten siert. Vlaggetjes en verlichting worden langs de gevels en over de straten gehangen. En de gemeente doet ook een duit in het zakje: de mooist versierde straat krijgt een straatbarbecue aangeboden.

Rayonmanagers gaan samen met wethouder Jan Willem Mijnans in de eerste week van het EK de mooiste straat kiezen. De rayons beschikken over goede grote gasbarbecues, biertafels met banken en een geluidsinstallatie. Bij slecht weer kan ook voor een tent worden gezorgd. En voor de veiligheid zijn een brandblusser en een verbanddoos aanwezig. De gemeente betaalt het vlees. De drank moet door de bewoners zelf betaald worden. De gemeente let er bij de beoordeling van de versiering wel op of de straat zich heeft gehouden aan de regels. Zo mag de versiering de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen en moet een normaal beheer van de straat door de rayons goed mogelijk blijven.

Meer concreet betekent dit het volgende:

* Hang de versiering in alle (woon)straten op tenminste 4,5 meter hoogte. Anders worden het vrachtverkeer, reinigingsdienst Reinis en de brandweer gehinderd en bestaat de kans dat de versiering sneuvelt.

* Pak het lichtpunt van lantaarnpalen niet in met bijvoorbeeld gekleurd papier. De veiligheid van de openbare weg zal dan afnemen.

* Hang versiering niet diagonaal vanaf de openbare weg naar beneden. Laat alles goed hoog hangen. Dat geldt trouwens ook voor de eigen tuin; mensen kunnen er pijnlijk over vallen.
* Probeer zo veel mogelijk te letten op brandveiligheid.

En nu maar hopen dat Oranje de moeilijke groep tegen Italië, Frankrijk en Roemenië doorkomt. Dan kan nog lang genoten worden van de prachtige versieringen.