Datum: 26 mei 2008


---

Diefstal uit woning, insluiping een sluipend gevaar Gelegenheid maakt de insluiper!

Regio - Het zal je maar overkomen. Je bent thuis en intussen ziet een insluiper kans om je woning binnen te gaan om er vervolgens met een portemonnee, laptop, fototoestel of anders vandoor te gaan. "Even vergeten om de deur dicht te doen", "Ik was maar een moment boven","Ik had het niet verwacht", "Ik dacht dat het mijn zoon was die thuis kwam", zijn veelal de reacties die de politie te horen krijgt. Bewoners schamen zich vaak voor de geboden gelegenheid en zijn emotioneel en financieel geraakt. Politie Hollands Midden wijst de inwoners van de regio dan ook op dit sluipende gevaar dat vooral overdag plaatsvindt. In april bestond 18% van de woningcriminaliteit uit insluiping.

Bied geen gelegenheid! Portemonnees, huissleutels, bankpassen, creditcards, autosleutels, laptops met al die leuke digitale foto's of mobiele telefoons, zo maar een aantal bij de insluiper populaire goederen. Je zult ze maar in een split second kwijt raken. Het gebeurt gelukkig niet dagelijks maar wel regelmatig en zeker bij mooi weer. Niets is menselijker om dan de woning juist dan te luchten en ramen en deuren open te hebben. Niets mee mis, zolang het zicht er op is. De politie constateert dat dat niet altijd het geval is. Even naar de voordeur omdat gebeld werd, even de was boven ophangen, even een kind boven in bed leggen of verschonen, gelegenheden waarvan de insluiper graag gebruik van maakt. Eenmaal binnen is er genoeg voor hem te vinden en sporen voor het politieonderzoek laat hij vaak niet achter. Als het je is overkomen blijf je zitten met een rotgevoel: "Had ik de deur nu maar even op de knip gedaan of het raam dichtgedaan." Geen insluipers dan ook geen gelegenheid!

Recente voorbeelden: Even de hond uitlaten Enkele voorbeelden van insluipingen in mei waren via een niet afgesloten raam in Roelofarendsveen, tijdens een hond uitlaten in Gouda en ook in Gouda via niet afgesloten terrasdeuren, via een openstaand w.c.raampje in Oude Wetering, via een op luchtstand staand raam in Leiden en eveneens in Leiden via het welbekende door de brievenbus hangende touwtje en tot slot in Alphen aan den Rijn waar de bewoner aan de voorkant van de woning druk bezig was om goederen naar zijn auto te brengen en de insluiper intussen aan de achterkant de woning was binnengegaan.

Je herkent ze niet: Meld verdachte situaties altijd! Insluipers herken je niet. Insluiping overkomt je niet. De gelegenheid maakt de insluiper. De politie denkt dat het vaak gaat om lokale mensen die niet schromen hun slag te slaan wanneer de gelegenheid zich voordoet. Alertheid op mensen die zich verdacht in poorten of gangen achter woningen ophouden of zich in auto's of andere voertuigen in de wijk ophouden, kan er toe bijdragen om een insluiper te ontmaskeren. De politie adviseert dan ook bij het waarnemen van deze verdachte omstandigheden onmiddellijk het alarmnummer van de politie 112 te bellen. Bij het niet alarmwaardig vinden vraagt de politie toch altijd even te bellen naar de lokale politie via 0900-8844. Alle informatie is welkom en wordt in behandeling genomen.

Doe altijd aangifte! Toch gedupeerd door dit soort van diefstal, schroom dan niet maar doe altijd aangifte bij de politie. Naast dat de politie altijd een onderzoek instelt, kan zij zo nodig adequate maatregelen nemen in ondermeer het toezicht of het geven van preventietips aan de buurt. De woningcriminaliteit waaronder insluiping nam in de maand april verder af naar 187 aangiften tegenover 247 in maart en 261 in januari. Opvallend daarbij is het aandeel insluipingen. In apil gaat het hier om 34 gevallen ofwel 18% van de totale woningcriminaliteit. Een zomer zonder insluipingen mag van de politie nu beginnen.

------------------------------------------------- einde bericht --------------------------------------------------------

Postbus 4240 Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305

---- --