Gemeente Halderberge


Kunst- en Monumentengids Halderberge aanwinst voor gemeente (23 mei 2008)

Nieuw boekje aangeprezen door René Bastiaanse

VERPLICHTE KOST VOOR ELKE HALDERBURGER

Halderberge is een fraai en representatief boekje rijker: donderdag 22 mei werd de Kunst- en Monumentengids Halderberge uitgebracht. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan broeder Kavelaars van Saint Louis en zuster Vita van Sint Anna.

Twee jaar geleden werd het initiatief genomen een vervolg te maken op de zes jaar geleden uitgebrachte Kunstroute Halderberge, een klein boekwerkje met fotos van openbare kunst in de gemeente. Het nieuwe boekwerkje moest een boekje worden dat de culturele schatten van de vijf kernen ruim onder de aandacht zou brengen.

Hanneke Neutkens, beleidsmedewerkster Cultuur en Colinda Voet, beleidsmedewerkster Monumenten, gingen aan de slag. Ze inventariseerden, selecteerden en zochten uit. Toen de lijst met onderwerpen bekend was, schakelden ze voorlichter Marcel Deelen in voor het fotowerk en gedrieën gingen ze op pad. Tekst en fotos gingen naar Altorffer Drukkerijen Roosendaal, die het tot een samenhangend geheel smeedde. Het resultaat is uiteindelijk een gids die op een bijzondere wijze een deel van de rijke cultuur van Halderberge in beeld brengt. Vaak worden door de bijzondere opnamen bekende gebouwen of kunstwerken zo anders in beeld gebracht dat de schoonheid ervan weer treffend wordt.

Model voor roomse verleden
Voor de gelegenheid was René Bastiaanse, bekend van onder meer "De Wandeling" die Omroep Brabant jarenlang uitzond, naar Halderberge gekomen. In levendige bewoordingen schetste hij de geschiedenis van Brabant in de afgelopen 150 jaar, waarmee hij aantoonde dat de kunstschatten van Halderberge model staan voor het rijke Roomse verleden en daar niet alleen een erfstuk van zijn, maar ook de basis vormen van de identiteit van niet alleen Halderberge, maar in feite van heel Brabant.

Hetgeen de Kunst- en Monumentengids Halderberge toont, is grotendeels religieus erfgoed. Dat is geen schande, zoals sommigen het ervaren, als zou het roomse verleden teveel een stempel hebben gedrukt op de hedendaagse identiteit. Natuurlijk is het monumentale Halderberge meer dan religieus erfgoed. Het is ook de suikerfabriek (overigens met een prominent Antoniusbeeld tegen de gevel), het is ook moderne kunst in de straat (overigens met stevige verwijzingen naar processies en zouaven), het is ook een oud raadhuis (overigens oorspronkelijk een pastorie). En ook boerderijen, molens, herenhuizen, een dorpspomp. Maar het overgrote deel van het erfgoed is rooms, en Bastiaanse schilderde waarom we daar trots op moeten zijn.

historisch belang
Bastiaanse besloot zijn betoog met de woorden: "Als er ooit van de Brabantse geschiedenis een canon wordt gemaakt, dan zou Halderberge daarin worden opgenomen. En dat onderscheidt u van andere gemeenten, dat is het grote historische belang waarvan zoveel monumenten in uw gemeente nog getuigen.
Dit boekje geeft daar zicht op. Het is een nuttige uitgave voor politici en bestuurders opdat zij weten welk waardevol erfgoed zij dienen te beschermen, het is absoluut verplichte kost voor de inwoners van Halderberge opdat die weten dat zij trots kunnen zijn."

Hij deed de belofte dat wanneer deze uitgave niet binnen enkele maanden zou uitverkocht zijn, hij samen met de twee verantwoordelijke wethouders Brans en Paantjens een dag lang deur aan deur met dit boekje zou leuren. Een vorm van in de traditie van Hellemons culturele zendingsdrang.

Wethouder Brans belichtte nog G.J. van Swaay, en de wonderlijke rol die geschiedenis kan hebben. Van Swaay was architect van onder meer de voorgevel van de basiliek. Een begaafd deskundige en hoogleraar op het gebied van elektrotechnische meetkunde en in 1920 minister van Waterstaat. Echter geen man met een bouwkundige opleiding. Toch is hij de geschiedenis ingegaan als architectonisch vormgever van diverse bouwwerken.

De middag werd muzikaal omlijst door leerlingen van Centrum voor de Kunsten Amadeus, Sophie Bruinincx en Arlette Jochems (piano) en Gijs en Hester Bastiaanse, Sander de Groot, Veerle van Vucht en Frederieke van Oorschot (blokfluit), onder leidjng van docente Rian van den Bemd.

Zuster Vita en Broeder Kavelaars ontvangen het eerste exemplaar van de wethouders Paantjens en Brans
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 26/05/2008