Gemeente Rotterdam

Bewoners die samen met Gemeentewerken hun straat in één dag groen en fleurig maken. Dat is in een notendop de Groene Tornado. Een bijzondere actie ter gelegenheid van Rotterdam Groenjaar 2008. Het startschot werd zaterdag 17 mei gegeven in (heel toepasselijk) de Narcissenstraat in Bloemhof.

Nieuwe plantjes
Elk nadeel, heeft zijn voordeel, zegt bewoner Marian Huijbregts opgetogen terwijl de regen uit de hemel neerdaalt. We hoeven vanavond niet gelijk onze nieuwe plantjes water te geven. Ondanks het mindere weer heeft de groep van vijftien bewoners duidelijk zin om de mouwen op te stropen.

Geveltuinen opknappen
Vooraf heeft het clubje een plan gemaakt van wat allemaal opgeknapt moet worden in hun straat: bij elk huis een fraai bloembakje aan de gevel hangen, de geveltuinen opknappen, boomspiegels beplanten en een verwaarloosde groenstrook eens grondig aanpakken. Gemeentewerker Cor Rijnberg, die samen met een collega een handje helpt, is enthousiast over de Groene Tornado. Prima actie. Wij leveren de materialen zoals aarde, gereedschap en plantjes en doen wat voorbereidend werk. Als je ziet dat bewoners zich willen inzetten voor hun straat, ben je zelf ook bereid om een stapje extra te doen.

Buurmannen
Ook de bewoners hebben wat voorbereidend werk gedaan. Vooraf is huis aan huis aan iedereen gevraagd wie een bloembakje aan zijn gevel wil. Twee buurmannen hebben vast gaatjes in de gevel geboord, zodat tijdens de actiedag de bakjes snel opgehangen kunnen worden. Dat schiet lekker op, lacht Huijbregts. De straat ziet er al een stuk fleuriger uit. Na twee uur bikkelen is de klus geklaard. Tot besluit worden in een knusse tent koffie, thee en broodjes geserveerd. Verrassend wat je in zon korte tijd in je straat kunt verbeteren. We gaan zorgen dat het zo mooi blijft.

Opzoomeren tijdens Rotterdam Groenjaar
Wethouder Bolsius (Buitenruimte) heeft laten weten bij de volgende Groene Tornado een handje mee te helpen. Tot oktober wordt iedere maand een Groen Tornado gehouden. Elke Rotterdamse straat maakt kans door een plan in te dienen bij Opzoomer Mee. Bomen en groen staan tijdens Rotterdam Groenjaar 2008 in de schijnwerpers. Opzoomer Mee doet niet één maar twee duiten in het zakje:

1. Groene Doeboek
Alle kinderen die een schoonmaak houden in hun eigen straat, ontvangen het Groene Doeboek. Een boekje vol tips en ideeën om je straat groener te maken.

2. Groene Tornado
In de zomer draait de Groene Tornado op volle kracht. Gemeentewerken helpt u om in 1 dag uw straat groener te maken. Het leuke is: u maakt zelf het plan! Een opgeruimd binnenterrein, plantenbakken aan elk balkon... veel is mogelijk. Elke maand wordt één straat uitgekozen.

Kijk voor meer informatie op www.opzoomermee.nl Of bel: 010 2131055

Bewoners van de Narcissenstraat tonen trots ' hun' Groene Tornado, in samenwerking met medewerkers van Gemeentewerken.

Bron: Gemeentewerken, 26-05-2008