Gemeente Emmen

start bodemsanering Emmer-Erfscheidenveen

26 mei 2008

Eind 2005 is de erfpachtregeling 20e penning in Emmer-Erfscheidenveen opgeheven. Alle erfpachters hebben de mogelijkheid gekregen het volle eigendom te krijgen van het onroerende goed. Het overgrote deel van de erfpachters heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. In de voorbereiding naar deze overdracht heeft de gemeente Emmen onderzoek gedaan naar eventuele bodemverontreiniging in Emmer-Erfscheidenveen. Uit dit onderzoek zijn een aantal locaties naar voren gekomen waar sprake is van een ernstige bodemverontreiniging. Op de eerste van deze locaties, Kanaal A nz 123, is de sanering nu gestart. In 2008 en de jaren daarna zullen vervolgens de andere locaties aan de beurt zijn.

Dankzij unieke fondsvorming zijn de particuliere eigenaren gevrijwaard van de verplichting tot het opschonen van eventuele verontreinigingen. Het fonds wordt aangewend voor de sanering van de ernstige bodemverontreiniging.

In de voorbereiding naar de overdracht heeft de gemeente Emmen samengewerkt met de Werkgroep 20e penning van het Plaatselijk Belang Emmer-Erfscheidenveen en het Waterschap Hunze en Aas.