Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Mihai Netea hoogleraar Experimentele interne geneeskunde

Datum bericht: 22 mei 2008

Dr. M.G. (Mihai) Netea (Cluj-Napoca, Roemenië, 1968) is per 1 mei 2008 benoemd tot hoogleraar Experimentele interne geneeskunde bij de Faculteit der Medische Wetenschappen / UMC St Radboud.

Mihai Netea studeerde geneeskunde aan de Cluj-Napoca University te Roemenië, waaar hij in 1993 afstudeerde. In 1998 promoveerde hij cum laude aan de Radboud Universiteit op de dissertatie Modulation of proinflammatory cytokines. Regulatie van proinflammatoire cytokinen in sepsis.

Aansluitend volgde dr. Netea van 2000 tot 2004 de opleiding tot specialist Interne geneeskunde en van 2005 tot 2006 de opleiding Infectieziekten. Sinds 2001 is dr. Netea in dienst van het UMC St Radboud, sinds 2007 als universitair hoofdonderzoeker/ specialist infectieziekten. De afdeling interne geneeskunde heeft een indrukwekkende reputatie. Er is een aantal succesvolle onderzoekslijnen ontwikkeld (infectie en inflammatie, lipiden metabolisme en atherosclerose, diabetes mellitus en vasculair onderzoek) en wetenschappers publiceren in topvaktijdschriften. De onderzoekslijnen zullen worden versterkt, met speciale aandacht voor de grensoverstijgende cellulaire en pathofysiologische mechanismen van ontsteking.

Als hoogleraar Experimentele interne geneeskunde zal dr. Netea zich richten op de introductie van nieuwe geavanceerde technieken op het gebied van moleculaire biologie en celbiologie, en op de versterking van translationeel onderzoek tussen fundamentele wetenschap en klinisch onderzoek.