Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Peter Hermans hoogleraar Kindergeneeskunde

Datum bericht: 22 mei 2008

Dr. Peter W.M. Hermans (Born, 1964) is met ingang van 1 mei 2008 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMC St Radboud met als leeropdracht Kindergeneeskunde, in het bijzonder de moleculaire infectiologie. Binnen de leeropdracht van Hermans staat het onderzoek op het gebied van de pathogenese, immunologie en epidemiologie van kinderinfectieziekten centraal. Het doel van dit translationele onderzoek is de kennis van de interactie tussen patiënt en ziekteverwekker te vergroten om zodoende diagnostiek, therapie en preventie van kinderinfectieziekten te verbeteren.

Peter Hermans studeerde van 1982 tot 1988 biologie met als specialismen biochemie en microbiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1992 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op het moleculair infectiologische onderwerp `Repeterende DNA sequenties van Mycobacterium tuberdulosis - moleculaire karakterisering en toepassing in diagnose en epidemiologie van tuberculose'. Hierna werkte Hermans gedurende twee jaar als onderzoeker bij het Armauer Hansen Research Institute in Addis Ababa in Ethiopië. In diezelfde periode was hij als associate professor verbonden aan de Universiteit van Addis Ababa. In de periode 1993-2005 was hij als universitair docent (1993-2000) en als universitair hoofddocent (2000-2005) werkzaam bij het Erasmus MC te Rotterdam.
Sinds 2005 is Hermans als universitair hoofddocent en hoofd van het Laboratorium Kindergeneeskunde-Infectieziekten (LKI) verbonden aan het UMC St Radboud.

Binnen de onderzoekslijn van Hermans werken basale wetenschappers, clinici, postdocs, junior onderzoekers en analisten intensief samen op het gebied van de pathogenese, immunologie en epidemiologie van kinderinfectieziekten. De wetenschappelijke kennis en vaardigheden ontwikkeld binnen dit onderzoeksgebied worden in een continu uitwisselings- en samenwerkingsproces afgestemd op klinische vraagstellingen aangedragen door de kinderartsen van UMC St Radboud. Daarnaast zorgen innovatieve vondsten voor belangrijke nieuwe inzichten met betrekking tot het begrijpen en behandelen van infecties bij kinderen. Zo wordt gewaarborgd dat het onderzoek in het LKI uiteindelijk ten goede komt aan, en een oplossing biedt voor, de dagelijkse klinische problemen van kinderen die zijn opgenomen en worden behandeld in het UMC St Radboud.