Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen sluit 2007 positief af
26-5-2008
De gemeente Harlingen sluit het jaar 2007 af met een positief saldo van EUR 1.814.009. Dit saldo bestaat nagenoeg geheel uit eenmalige voordelen. Van dit saldo is een bedrag van EUR 373.453 gereserveerd voor nog uit te voeren werken. Het resterende bedrag van EUR 1.440.556 zal worden toegevoegd aan de algemene investeringsreserve. Vooral de prijsstijgingen, de verkoop van de Kohnstammschool en de bijdrage aan de dienst Sociale zaken vielen voordelig uit voor de gemeente Harlingen. Daar staat tegenover dat er ook een aantal nadelen vielen te noteren. Het dekkend maken van de voorjaarsnota 2007, de bijdrage aan Omrin en onder andere opbrengst van bouwleges vielen voor de gemeente nadelig uit in 2007.

Veel bereikt
Het jaar 2007 was voor de gemeente Harlingen een jaar waarin veel bereikt is. Zo is er een begin gemaakt met het opstellen van de Stadsvisie. De eerste stap, de zogenaamde Houtskoolschets ligt nu klaar. Samen met onder andere de bevolking en het bedrijfsleven is dit document tot stand gekomen. Deze schets geeft de toekomstvisie van Harlingen en inzicht in de belangrijkste kansen en opgaven in de komende 15 tot 20 jaar. In de uiteindelijke Stadsvisie, die de vorm krijgt van een structuurvisie, zal de uitwerking van de hoofdkeuzes van de Houtskoolschets plaats vinden.
Daarnaast is 2007 het jaar geweest waarin de zeehaven verdiept is tot 7,5 meter en de drempels in de geul naar de Noordzee weggehaald zijn. Dit heeft tot gevolg dat de bereikbaarheid van de Harlinger haven met diepere schepen gewaarborgd is.
Ook zijn de contacten met het bedrijfsleven geĂŻntensiveerd, wat geleid heeft tot positieve geluiden uit het bedrijfsleven en het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid op bijvoorbeeld bedrijventerrein Oostpoort. De gemeente heeft door een intensivering van de preventieve aanpak ziekteverzuim ervoor gezorgd dat het ziekteverzuim op de openbare scholen slechts 2,2% is. Dit is aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde ziekteverzuim op openbare scholen.

Maar niet alles verliep in 2007 vlekkeloos voor de gemeente Harlingen. De QuickScan naar de saldi en reserves die de Rekenkamercommissie in 2007 uitvoerde heeft geleid tot het besluit van wethouder P. Waaijer om ontslag te nemen. Ook heeft deze QuickScan ertoe geleid dat de voorzitter en de leden van de Rekenkamercommissie zijn opgestapt. De commissie was van mening dat zij niet langer het vertrouwen van de gemeenteraad genoot.
De wethoudersvacature die hierdoor ontstond werd in augustus ingevuld door een 'partijloze' wethouder van buiten Harlingen, F. Zomers, hetgeen in Nederland een unieke combinatie is.

De jaarstukken van 2007 zijn hier in te kijken.