Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Proef nieuw stemhokje voor mensen met functiebeperking bij volksraadpleging Overberg

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft in samenwerking met de Sociale Werkvoorziening Zeist (SWZ) drie nieuwe stemhokjes ontwikkeld. Eén van de stemhokjes kwam tot stand in overleg met het Platform mensen met een functiebeperking (PMF). Dit stemhokje is extra breed. Hierdoor is het ook voor rolstoelgebruikers goed toegankelijk. Bovendien is er voldoende vrije ruimte onder het schrijfblad voor een rolstoel.

Dit stemhokje wordt tijdens de raadpleging in Overberg op woensdagmiddag 28 mei in het stembureau De Buurthucht getest door mevrouw A. Medema-Dekker uit Maarn. Dit gebeurt tussen 13.30 en 14.00 uur. Namens de gemeente is wethouder Elisabeth van Oostrum aanwezig evenals een vertegenwoordiger van Bouw Advies Toegankelijkheid (BAT Utrecht).

Afschaffen stemcomputers
De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken (BZK), mevrouw Bijleveld, heeft het gebruik van stemcomputers verboden. Bij de eerstkomende verkiezingen van 2009 en wellicht ook 2010 wordt het rode potlood weer gebruikt. Ook het stemhokje en de stembus doen daarbij weer hun intrede. De gemeente heeft echter geen stemhokjes meer. Vandaar de ontwikkeling van dit nieuwe stemhokje.

Beleid gemeente
Het beleid van de gemeente is kiezers met een functiebeperking de gelegenheid te bieden zelfstandig aan de verkiezing deel te nemen. Als een van de eerste gemeenten werd daarom in 2006 al een speciale stemcomputer voor mensen met een visuele beperking aangeschaft. Die is door het besluit van de staatssecretaris helaas ook niet meer bruikbaar.

Interesse bij andere gemeenten
Op advies van de gemeente heeft de SWZ diverse gemeenten in de regio geïnformeerd over de ontwikkeling van het nieuwe stemhokje. Tijdens een regiopresentatie is het proefmodel geshowd. Verschillende gemeenten tonen serieus belangstelling. Dit is positief voor het SWZ omdat het voor werkgelegenheid zorgt voor de medewerkers. Voor de gemeenten is het vanuit financieel oogpunt interessant.

Laatst gewijzigd: 26 mei 2008