Rechtbank Zutphen


Nevenlocaties Achterhoek: voorlopig geen wijzigingen in de dienstverlening

Zutphen, 26 mei 2008 - Omroep Gelderland berichtte vrijdag 23 mei 2008 dat het ministerie van Justitie zou gaan bezuinigen op onder meer de kantonlocatie Oost-Gelre (Groenlo) van de rechtbank Zutphen. Dit bericht is onjuist.

Het ministerie van Justitie heeft zeer recent het wetsvoorstel tot wijziging van de status van vijf rechtbanklocaties in Nederland naar de Tweede Kamer gezonden. Het gaat om de omzetting van de status van nevenvestigingsplaatsen in nevenzittingsplaatsen. Dit betekent dat er op die locaties geen griffie hoeft te zijn. Tot deze vijf nevenvestigingen horen de locaties Oude IJsselstreek (Terborg) en Oost-Gelre (Groenlo). Daarnaast gaat het om Winschoten, Wageningen en Gorinchem.

Het wetsvoorstel is al enige tijd in voorbereiding. De Minister heeft alvorens het voorstel in te dienen bij de Tweede Kamer advies ingewonnen bij de Raad van State en de Orde van Advocaten. Beide instanties hebben onlangs hun advies uitgebracht.

Bericht Omroep Gelderland
Op de website en teletekst van Omroep Gelderland is vorige week vrijdag, 23 mei 2008, het bericht `Bezuiniging kantongerecht Groenlo' verschenen. Inhoudelijk is dit bericht onjuist. In dit bericht wordt gesuggereerd dat binnen afzienbare tijd de locaties Groenlo en Wageningen de deuren sluiten. Op beide locaties zullen alleen nog zittingen plaatsvinden, aldus Omroep Gelderland.

Het bericht is gebaseerd op een persbericht van Cerberus, een Haags persbureau. Dit bureau heeft het bericht niet bij de rechtbank Zutphen geverifieerd.

Betekenis wetsvoorstel
Mocht het wetsvoorstel door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen dan betekent dit dat het gerechtsbestuur van de rechtbank Zutphen de vrijheid heeft de organisatiestructuur aan te passen. Het gerechtsbestuur kan dit, binnen de ruimte die de wet biedt, naar eigen inzicht doen.

Voor het zover is, zal het gerechtsbestuur van de rechtbank Zutphen nadrukkelijk overleg voeren met de betrokken medewerkers, de ondernemingsraad, professionele partners en externe instanties die bij de locaties betrokken zijn.

De verwachting is dat de Tweede Kamer dit najaar het wetsvoorstel zal behandelen. Wanneer de wet in werking zal treden valt nog niet te voorspellen.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 26 mei 2008 Naar boven