Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten
26 mei 2008

Collegebesluiten
De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 20 mei.
Bestedingsplan Veiligheid vanaf 2008 (MM)
Het college heeft besloten, nu de structuur voor de aanpak van veiligheidsvraag-stukken een stevig fundament heeft, over te gaan tot het bepalen van (intensiverings) middelen voor de komende jaren. Dit is noodzakelijk om de gewenste impulsen autonoom en direct te kunnen geven. Het college heeft ook het budget structureel omgezet in een aantal formatieplaatsen en de begroting uitgewerkt.

Daarnaast heeft het college ingestemd met de inzet van een externe visitatiecommissie van deskundigen. Deze commissie krijgt als opdracht om zicht te krijgen op de veiligheid en leefbaarheid in de stad en een beoordeling te geven hoe het beleid tot stand komt en hoe dat mogelijk verbeterd kan worden. Bovendien zal de commissie het Eindhovens beleid op hoofdlijnen vergelijken met andere steden in Nederland.
Burgerlid Commissie Ruimtelijke Kwaliteit benoemd (MF) De ontwikkeling van de stad is een belangrijk onderdeel van het coalitieprogramma Eindhoven Eén. Hiermee wordt niet alleen de kwaliteit van de architectuur bedoeld, maar ook het duurzaam beheren en inrichten van de openbare ruimte en het verster-ken van groen en cultuurhistorische waarden. Het gemeentebestuur heeft besloten om hiervoor één commissie Ruimtelijke Kwaliteit in te stellen, die de Welstandscommissie en de Monumentencommissie vervangt.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft meer bevoegdheid dan de vorige commissies. Zo mag zij ook adviseren over de openbare ruimte. Eén van de andere ambities van het huidige stadsbestuur is om inwoners actief en vanaf de planvorming te betrekken bij de inrichting van hun directe leefomgeving. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft daarom ook een niet-professional als lid. Afgelopen dinsdag heeft het college van B en W heeft het eerste âburgerlidâ van de commissie benoemd.
Stedenbouwkundig Plan en Beeldkwaliteitsplan voor Drents Dorp Het college heeft het Stedenbouwkundig Plan (VOSP) vastgesteld en ingestemd met het Beeldkwaliteitsplan (BKP) voor de wijkvernieuwing van het noordelijk deel van Drents Dorp. In het VOSP wordt uitgegaan van:

- Behoud en renovatie van 86 woningen om de cultuurhistorische waarde van het gebied te benadrukken.

- Nieuwbouw van ca 130 grondgebonden woningen binnen het oude stratenpatroon.

- Nieuwbouw van ca 100 woningen in de groene zone rondom het oorspronkelijke stratenpatroon, deels in gestapelde bouw en met behoud van de oorspronkelijke waardevolle bomen.
- Bouw van een nieuw SPIL-centrum ter vervanging van de basisschool Drents Dorp.

- Aanleg van het openbaar gebied rondom deze ontwikkelingen.
- Behoud van de sportvelden van voetbalvereniging LEW.

Het BKP is bedoeld om het beeld van het nieuwe deel van Drents Dorp te integreren in het bestaande deel. Het college geeft het plan vrij voor inspraak, waarna het ter besluitvorming aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Het VOSP en BKP zijn tot stand gekomen in samenwerking met de bewoners en woningcorporatie Woonbedrijf, als vervolg op de vaststelling door de gemeenteraad in januari 2004 van het Master-plan integrale wijkvernieuwing Drents Dorp. Met het aangaan van een samenwerkings-overeenkomst tussen de gemeente Eindhoven en Woonbedrijf worden de afspraken voor de uitvoering van de eerste fase vastgelegd.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00