Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Met je buren op de sofa

26-05-2008

De bewoners van de Haagse wijk Escamp zijn binnenkort drie 'eigengemaakte' straatbanken rijker. Deze met mozaïk bewerkte zitplaatsen zijn onderdeel van het project Socialsofa. De banken zijn maandag 26 mei aan minister Vogelaar gepresenteerd tijdens het wijkbezoek aan Den Haag Zuidwest.

Socialsofa verbindt kunst en wijkbewoners. "Maar vooral hebben bewoners ook weer een plek in de buurt om even te zitten, uit te rusten en met anderen te kletsen", vertelt bedenkster en cabaretiere Karin Bruers. De straatbank is gegoten uit 1550 kilo beton en wordt vervolgens door wijkbewoners zelf bewerkt met mozaïk. "We hebben hele mooie banken en hele lelijke. Maar de een vindt de lelijke bank mooi en de ander de mooie bank lelijk. Dus eigenlijk hebben we alleen mooie banken."

Elektriciteitskastje
Het idee voor de Socialsofa ontstond twee jaar geleden. Bruers zag met lede ogen aan hoe in haar stad Tilburg het aantal straatbanken snel afnam. "Ze moesten weg omdat ze overlast zouden veroorzaken. Maar hoezo overlast? Ook zwervers, jongeren, ouderen horen bij de maatschappij. Omdat er geen straatbanken meer waren, moest mijn moeder, als ze van haar naar mij wilde, uitrusten op een elektriciteitskastje. Mensen konden nergens meer even zitten."

Inmiddels staan in Tilburg honderd Socialsofas, en honderd andere zijn in de maak. De banken worden gesponsord door het bedrijfsleven. Bruers en kunstenares Saskia van Haeren hebben voor bank allerlei vormen en materialen uitgeprobeerd. "Het moest in ieder geval de vorm van een sofa krijgen en het moest kleurrijk zijn." Beton met mozaïk bleek de meest duurzame vorm voor de Socialsofa.

Vandalisme
Hebben de banken last van vandalisme? ,,Nee, helemaal niet. De bewoners koesteren hun banken en houden ze zelf schoon. Alleen de Willem II-bank, naar de voetbalclub, daar wordt wel eens op gespuugd", lacht Bruers.

Andere steden, zoals Den Haag, hebben het project nu ook omarmd. De Haagse organisatie Stek heeft een plan van aanpak gemaakt met het doel Den Haag tot de tweede Socialsofa-stad van Nederland te maken. De gemeente Den Haag verzorgt het plaatsingsbeleid. De (eerste) drie Socialsofas in Den Haag worden zaterdag 31 mei tijdens het Escampfestival in gebruik genomen.

Meer informatie:
www.steknet.nl
www.socialsofa.com