Het Europees Parlement wil verarmd uranium wapens verbieden.

26/05/2008 16:18

Stichting Ondersteuning Els de Groen in de EU

Het EP heeft met een overweldigende meerderheid (491 vóór op 521 uitgebrachte stemmen) een gezamenlijke resolutie aangenomen die moet leiden tot een mondiaal verbod op het gebruik van wapens met verarmd uranium. Europarlementariër Els de Groen, die onlangs bij de VN in New-York hiervoor een pleidooi hield, opende het debat in Straatsburg.

Er openbaren zich steeds meer kankergevallen onder de bevolking, met name onder kinderen, in Irak, Afghanistan en op de Balkan. Ook onder de uitgezonden militairen zijn legio slachtoffers, dit leidde in Italië - met 164 doden geregistreerd tot oktober 2007 - tot een algemene verontwaardiging en de roep om transparantie.

Els de Groen heeft Minister-President Balkenende twee maal in een open brief gevraagd waarom Nederland steeds slaafs de VS volgt. In de Algemene Vergadering van de VN wil een grote meerderheid van landen een nader onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van de uiterst giftige en radioactieve verarmd uranium wapens. Slechts vijf landen verzetten zich tegen dit onderzoek: de VS, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Tsjechië en Nederland.

De laatste open brief aan de premier dateert van 1 februari 2008. Minister-President Balkenende heeft zich nog steeds niet verwaardigd hierop te antwoorden. Ook de Nederlandse militairen, waarbij enigen ook al lijden onder talloze tumoren, hebben recht op openheid.





http://www.elsdegroen.nl