KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

26-5-2008

IJzersterk slotakkoord Nederlandse zeilers

De Nederlandse zeilers wisten op de laatste dag van de Delta Lloyd Regatta drie medal races te winnen. De krachtige oostenwind zorgde voor spectaculaire zeilomstandigheden. Pieter-Jan Postma ging als eerste over de meet in de Finn klasse. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout domineerden de medal race in de 470 dames klasse en Casper Bouman won de allesbeslissende race in de RS:X klasse met Rijsselberge in zijn kielzog.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout kenden midden in de serie een slechte dag, maar daarna hervonden de drievoudige wereldkampioenen zich en zeilden ze van een achtste plaats terug op het podium. Met een bronzen medaille sluit het zeilduo de generale repetitie voor de Olympische Spelen toch nog goed af.

Pieter-Jan Postma is heer en meester in de Finn klasse in deze condities. Postma vocht om de koppositie in de medal race met de Pool Rafel Szukiel. De Fries raakte de laatste bovenboei en moest een strafrondje draaien. Drie toptegenstanders gingen de hardwerkende Postma voorbij. Maar hij liet het er niet bij zitten en zeilde een magistrale eindsprint en zette alles op alles en vocht met een leeuwenhart. Hij gleed van golf naar golf en duwde en pompte zijn boot vooruit tot hij winnend over de streep ging. Postma steeg een plaats in het klassement en werd vierde in de eindranglijst. Al met al een redelijke generale repetitie voor de Olympische Spelen van de Friese Sportman van het Jaar 2007.

In de RS:X klasse was het ongemeen spannend in de medal race. Ook hier domineerden de Nederlandse zeilers de vloot van tien. Rijsselberge (vooraf 2e in het klassement) ging aan de leiding bij de eerste boei. Een ronde later ging Bouman (vooraf 9e in het klassement) Rijsselberge voorbij. De Hagenaar sloot de race winnend af. Op dat moment lag de Rijsselberge nog op koers voor de eindoverwinning van de Delta Lloyd Regatta. Maar het drama sloeg toe. De Texelaar viel van zijn plank tijdens een, in eerste instantie, perfect uitgevoerde gijp. Maar zijn trapeze draad bleef ergens aan hangen. Rijsselberge viel tussen de grote golven in het IJsselmeer. De Fransman Bontemps (vooraf 1e in het klassement) ging hem voorbij en pakte daarmee de eindoverwinning. Rijsselberge moest tevreden zijn met het zilver.

Casper Bouman werd zevende terwijl een zesde plaats hem een ticket naar de Olympische Spelen had opgeleverd. Bouman greep met dit eindresultaat wederom net naast een Olympische nominatie. Dit keer scheelde het maar 1 puntje in het eindklassement.

Bouman zei extreem teleurgesteld: Dit is weer net niet genoeg. Nu moet het de volgende keer gebeuren. Ik moet me weer opladen. Bouman doelt dan op de Kieler Woche die van 25 tot en met 29 juni gevaren wordt. Dat wordt zijn laatste kans op een nominatie. Ondertussen is
Rijsselberge ook nog niet zeker van deelname aan de Spelen omdat Bouman wel de winnaar is van de nationale selectie.

Internetadres: www.deltalloydregatta.org