Gemeente Zijpe


2008-05-26 Nieuwe kansen voor starters op de woningmarkt .

De gemeente Zijpe biedt starters op de woningmarkt nieuwe kansen op het kopen van een woning. Zij heeft met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting nederlandse gemeenten (SVn) een overeenkomst gesloten met betrekking tot de Starterslening. De Starterslening maakt het mogelijk voor mensen vanaf 18 jaar en met een bruto huishoudinkomen tot EUR 37.000, - per jaar, een huis te kunnen kopen.

Aanleiding
Een belangrijke aanleiding voor het sluiten van de overeenkomst is de huisvestingsproblematiek onder jongeren. De afgelopen jaren zijn de prijzen van koopwoningen flink gestegen en is het voor starters op de woningmarkt moeilijk om een huis te kopen.

Verschillende jongeren uit de gemeente hebben aangeven wel een huis te willen kopen, maar dit niet kunnen, simpelweg omdat hun inkomen niet toereikend is. De gemeente heeft daarom besloten een oplossing te zoeken voor de problemen op de woningmarkt.

Oplossing
De oplossing voor de problemen van starters op de woningmarkt kan worden gevonden in de Starterslening. De Starterslening kan worden aangevraagd bij de gemeente. Zij bepaalt, op basis van de voorwaarden die zijn vastgesteld in een verordening, wie er voor de Starterslening in aanmerking komt. Aan de volgende voorwaarden moet in ieder geval worden voldaan:

* de lening is alleen voor starters*

* minimum leeftijd van 18 jaar

* een huishoudinkomen tot 37.000, - per jaar
* de prijs van de woning is 200.000, - of minder

(* Onder een starter wordt verstaan: iemand die bij de aanschaf van een woning geen eigen koopwoning achterlaat. Bijvoorbeeld kopers die van een huurwoning naar een koopwoning doorstromen, huurders die hun huidige huurwoning willen kopen en kopers die voor het eerst zelfstandig gaan wonen.)

De doelgroep voor de starterslening is niet beperkt tot jongeren. Een ieder die, met een beperkt budget, voor het eerst een huis wil kopen, kan in aanmerking komen voor de Starterslening. Bijvoorbeeld, wanneer een 53 jarige man het huurhuis waar hij woont, zou willen kopen heeft hij evenveel kans op een starterslening als een vrouw van 23 die vanuit haar ouderlijk huis opzoek is naar een koopwoning.

Meer informatie over de starterslening vindt u hier