Nieuw-Vlaamse Alliantie


Extra aandacht nodig voor analfabete inburgeraars (26/05/08)

Analfabeten zijn een moeilijk te bereiken risicogroep wat betreft het inburgeringsbeleid. De kans op uitval uit een inburgeringstraject is bovendien beduidend hoger en er is een onderaanbod voor analfabete inburgeraars met een professioneel perspectief. Dat concludeert Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer (N-VA) op basis van cijfers van minister Keulen.

Volgens cijfers van de Huizen van het Nederlands was 6,3% van de aanmelders op de onthaalbureaus zwak of niet-gealfabetiseerd tegenover 4,7% in 2006 en 3,9% in 2005. Bij de inburgeraars die zich in 2007 hebben aangemeld, zijn er in verhouding even veel inburgeringscontracten getekend door zwak en niet-gealfabetiseerden als door de anderen.

Van de inburgeraars die een contract ondertekenden in 2006 was 11% van de gealfabetiseerden onregelmatig afwezig tegenover 15% van de niet-gealfabetiseerden en dubbel zoveel gealfabetiseerden als niet-gealfabetiseerden behaalden een inburgeringstest. De uitval is dus groter bij analfabete cursisten. Naast de beperkte schoolse ervaring wordt het risico op afhaken vooral verhoogd door de langere Alfa NT2-trajecten (1,5 tot 5,5 jaar).

Ook het luik loopbaanoriëntatie is problematisch. Gealfabetiseerde inburgeraars hebben meer kans op een professioneel perspectief dan niet-ealfabetiseerden. Deze laatsten hebben vaker een socio-cultureel perspectief. Er moet dringend werk worden gemaakt van een primair inburgeringstraject voor analfabeten met een professioneel perspectief dat voldoende is afgestemd op de specifieke noden en behoeften van deze doelgroep.

Inburgeren is voor analfabeten niet vanzelfsprekend. Immers, analfabeten kunnen hun eigen taal niet lezen of schrijven maar moeten nu een andere taal aanleren. Bovendien zijn zij niet vertrouwd met het leerproces op zich. Het is dan ook cruciaal deze mensen voldoende tijd en ondersteuning te geven. Analfabetisme mag geen drempel zijn bij het inburgeringsproces.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be