Vlaamse Overheid

constructieve dialoog met vakbonden

Minister Vanackere blijft bereid tot constructieve dialoog met vakbonden

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

maandag 26 mei 2008

De overheidsvakbonden ACOD, ACV-Openbare Diensten en VSOA blijven over enkele aanhoudende problemen in de gemeenschapsinstellingen hun grieven uiten via werkonderbrekingen op maandag. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, erkent het probleem en heeft steeds in goed overleg met de vakbonden gezocht naar oplossingen voor dit probleem.

Enkele weken geleden, op 21 april, heeft minister Vanackere nog overleg gepleegd met de overheidsvakbonden. Hij heeft onmiddellijk alle beloofde stappen gezet.

De minister heeft schriftelijk bij zijn federale collega, minister van Volksgezondheid Onkelinx, het tekort aan gesloten kinder- en jeugdpsychiatrische plaatsen aangekaart. Ook in regelmatige contacten tussen de betrokken kabinetten en in een taskforce werd deze problematiek besproken. Er moet uit dit overleg een oplossing komen voor de jongeren met een psychiatrische problematiek die nu te lang in de gemeenschapsinstellingen worden opgenomen. Het realiseren van dit residentiële aanbod is een federale bevoegdheid. De minister laat weten dat deze problematiek ook het voorwerp zal uitmaken van verder interministerieel overleg. Wat de oplossing voor individuele dossiers betreft, is zoals afgesproken, de regioverantwoordelijke ingezet.

In het overleg met de vakbonden kwam ook aan bod hoe de Vlaamse Gemeenschap via programma's voor outreach en het versterken van centra voor geestelijke gezondheidszorg al bijzonder belangrijke inspanningen heeft gedaan om binnen haar eigen bevoegdheid een bijdrage tot een oplossing te leveren.

Minister Vanackere stelt dat hij binnen de eigen bevoegdheden zoekt naar bijkomende effectieve oplossingen. Zo gaf de minister aan de leidende ambtenaren van het Agentschap Jongerenwelzijn en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) de opdracht om een procedure uit te werken voor een aantal knelpuntdossiers in deze. Bovendien heeft het Agentschap Jongerenwelzijn haar voorzieningen versterkt door ondermeer de inschakeling van bijkomende therapeuten.

Minister Vanackere blijft bereid om in een constructieve dialoog grieven van de vakorganisaties nogmaals te bespreken en zicht te geven op de actuele stand van de vooruitgang in de dossiers.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be