Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Wonen » Leefomgeving

IJsselsteinse binnenstad beter verlicht

Datum: maandag 26 mei 2008
De gemeente IJsselstein laat op korte termijn nieuwe lantaarnpalen plaatsen in de binnenstad. Door onder meer het aanpassen van de openbare verlichting verwacht de gemeente dat de binnenstad veiliger wordt en de criminaliteit wordt teruggedrongen.

In totaal wordt voor een bedrag van EUR 8000,- de straatverlichting aangepast. Er komen acht lantaarnpalen bij het wandelpad langs het water bij Kronenburgplantsoen, van de basiliek tot aan de brug bij de Kasteellaan. In de St. Nicolaasstraat en het Molenplantsoen komt nieuwe straatverlichting. En in de Molenstraat wordt de oude lantaarnpaal verplaatst en een nieuwe bijgeplaatst. Ook een aantal andere locaties in de binnenstad is te donker of te onveilig. Veel van de andere slecht verlichte plekken liggen in het gebied waar de stadsvernieuwing nog moet plaatsvinden. Daar wordt de verlichting aangepakt tegelijk met de uitvoering van het project Binnenstad. Anders moeten de wegen twee keer kort achter elkaar worden opengebroken voor het aanleggen en verleggen van kabels. En dat geeft twee keer overlast voor de bewoners.
De openbare verlichting in IJsselstein voldoet aan de Nederlandse en Europese norm. Maar tijdens de lichtschouw werd duidelijk dat er bepaalde risicolocaties zijn voor criminaliteit. In het kader van het Integraal Veiligheidsplan past het wegnemen van gevoelens van onveiligheid door aanpassing van de openbare verlichting van de binnenstad. Hiermee wordt hopelijk ook de trend doorgezet van het dalende aantal aangiften.