PvdA Europees parlement


Meldpunt kinderarbeid

26 mei 2008

Thijs Berman PvdA-Europarlementariƫr Thijs Berman wil dat de Europese Commissie een Europees Meldpunt voor Kinderarbeid instelt. Bij dit Meldpunt zouden burgers of organisaties zich kunnen melden wanneer zij weten dat een Europees bedrijf kinderen inzet in het werk. De PvdA-er heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Daarnaast wil Berman dat de Europese Commissie Europese bedrijven uitsluit van subsidies, als zij gebruik maken van kinderarbeid en niet in staat zijn om een helder plan te overleggen over het uitbannen van kinderarbeid.

Berman:"Met dit voorstel tilt de PvdA het recente initiatief van de Tweede Kamer naar het Europese niveau. Dat is een logische stap. En de Europese Commissie zal ook bedrijven moeten adviseren bij het afschaffen van kinderarbeid in hun productieketen."

Thijs Berman ziet weinig in handelsbeperkende maatregelen tegen producten van kinderarbeid."De meeste kinderarbeid komt voor in de landbouw. De import stoppen neemt een afzetmarkt weg. Dan is het risico dat prijzen en inkomens dalen van gezinnen op het platteland. Meer kinderarbeid is het gevolg. Investeren in onderwijs heeft meer effect."