PvdA Europees parlement


Recht op asielaanvraag in het gedrang

26 mei 2008

Thijs Berman Vluchtelingen lopen het risico dat ze geen reële kans krijgen om een asielaanvraag in te dienen, als ze op vliegvelden van verre landen stuiten op immigratie-ambtenaren van de EU-lidstaten. Die bezorgdheid wordt geuit door de PvdA-europarlementariërs Emine Bozkurt en Thijs Berman . Zij hebben hier vandaag vragen over gesteld aan de Europese Raad en Europese Commissie.

Sinds 2004 is er een netwerk van Europese ambtenaren, zogeheten immigratieverbindingsfunctionarissen (ILO´s), op de belangrijkste migratieroutes door Afrika. Deze ambtenaren geven ter plaatse advies aan de luchtvaartmaatschappijen over het wel of niet meenemen van passagiers naar een van de Europese lidstaten. Vanuit de Europese Commissie is altijd aangedrongen om dat netwerk te versterken.

De PvdA-europarlementariërs maken zich echter zorgen over de rol en status van deze immigratieverbindingsfunctionarissen. Sinds de luchtvaartmaatschappijen zelf de retourkosten van een teruggestuurde passagier moeten betalen, is het advies van de immigratieverbindingsfunctionaris voor hen van groot belang.

"Wij vragen ons af welke invloed deze functionaris heeft op het aantal asielaanvragen in de lidstaten. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat deze mensen op de stoel gaan zitten van een IND-ambtenaar", zegt Emine Bozkurt.

De ambtenaar ter plaatse geeft voor vertrek advies op basis van de voorgelegde officiële documenten van een reiziger, hij doet verder geen onderzoek. Daar zit het probleem, want volgens de PvdA-europarlementariërs krijgen potentiële vluchtelingen zo geen eerlijke behandeling.

"Elke vluchteling heeft het recht op het aanvragen van asiel. Een Europese lidstaat kan zo´n aanvraag afwijzen, maar moet dat doen op basis van gegronde redenen, na onderzoek. Eén functionaris in het vertrekland kan en mag niet zomaar beslissen over de toekomst van een vluchteling", verklaart Thijs Berman.

De PvdA-europarlementariërs vragen daarom aan de Europese Raad en Commissie om uit te zoeken of de Europese lidstaten met deze functionarissen niet in strijd handelen met internationale verplichtingen ten opzichte van potentiële asielzoekers.