NEN


Nieuwe catalogus normen sensorische analyse

maandag 26 mei 2008, 13:39

Onlangs is de NEN-catalogus 'Normen voor sensorische analyse' 2008 verschenen. Deze catalogus is een handig hulpmiddel voor sensorisch onderzoek.

Het overzicht in de catalogus bevat normnummers, titels en korte samenvattingen van alle (inter)nationale normen voor de sensorische analyse van levensmiddelen, drank en water. Daarnaast zijn ook alle nieuwe onderwerpen en de normen die worden gereviseerd, opgenomen.

Reuk- en smaaktesten
Normen zijn een prima hulpmiddel bij het inzetten van de mens als meetinstrument bij reuk- en smaaktesten. Bijvoorbeeld bij het selecteren en trainen van een sensorisch panel, het voorbereiden van monsters, de opzet en uitvoering van onderzoek en de evaluatie van sensorische beoordelingen. Normen zijn bovendien nuttig bij het ijken van uw analysemethoden en voor ISO 17025-certificering voor laboratoria.

Deelname aan normcommissie 'Sensorische analyse' Het belang van sensorisch onderzoek van voedingsmiddelen wordt in toenemende mate onderkend, onder andere bij managementbeslissingen. Producten worden bij hun ontwikkeling vaak getest met behulp van sensorische panels. Begin dit jaar is de NEN-normcommissie 'Sensorische analyse' opgericht, die actief gaat meewerken aan het internationale (ISO) normalisatiewerk op het gebied van sensorische analyse.
Wilt u ook betrokken zijn bij het werk van deze commissie? Neem dan contact op met Pauline Kalkman, email: pauline.kalkman@nen.nl, telefoon (015) 2 690 112.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Catalogus Normen voor sensorische analyses 2008 (Publicatie) NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005 nl (Norm) NEN Agro-Foodmail (Publicatie)