Voedingcentrum


Vis moet, maar kan dat?

Vis is gezond vanwege zijn visvetzuren. Eet daarom twee keer per week (liefst vette) vis. Toch lijkt ons advies in strijd met ander nieuws: overbevissing. Sommigen zijn geïnteresseerd in duurzame vis, maar weten niet waar ze op moeten letten. Het Voedingscentrum geeft informatie over gezondheid, voedselkwaliteit en duurzame vis.

âGeef de consument duidelijkere informatie over duurzame visâ, luidt het recente advies van het consumentenplatform van het ministerie van LNV, en: âVerse vis uit de Noordzee moet cultuurgoed wordenâ. Dat vis gezond is, blijken veel mensen wel te weten. Ondertussen zijn vissoorten als tonijn en kabeljauw bijna uitgestorven. Vanuit de gedachte âVis moet, kan dat? â zijn door het platform diverse consumentenpanels gehouden. Daaruit kwam onder meer naar voren dat consumenten weinig over de Nederlandse visserij op de Noordzee weten.

Duurzame vis

Welke vis je kiest is een kwestie van smaak, maar je zou ook kunnen letten op keurmerken die iets zeggen over duurzaamheid van de visvangst. Het MSC-keurmerk geeft deze garantie. Een ander hulpmiddel is de Viswijzer. In het algemeen zijn onder meer zoute haring, sardines en zalm uit de Verenigde Staten en Canada gezonde en duurzame keuzes.

Waar kun je onder meer op letten bij vis?

* Soort vis

* Versheid

* Vangstgebied: is het kweekvis of vis uit zee of de binnenwateren
* Land van herkomst

* Seizoen. In de paaiperiode (meestal het voorjaar) plant vis zich voort. Hij smaakt dan minder en ook voor de visstand is het van belang dat hij dat niet wordt gegeten.

Meer informatie over duurzame vis?

* Vis: waar kun je op letten

* Waar komt de vis vandaan