Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Depressies brengen de nodige regen in verdroogd Spanje 26 mei 2008 - Het Iberisch Schiereiland kreeg de laatste winters bijzonder weinig regen. Vooral in de regio Barcelona is de toestand ernstig. Het droge weer wordt in verband gebracht met de grotere invloed van het hogedrukgebied bij de Azoren.

Na de uitzonderlijk droge herfst en winter zijn de stuwmeren van Spanje nog niet voor de helft gevuld. In Catalonië komen de reserves zelfs in de buurt van de kritische grens van 20%. Verschillende maatregelen om het watergebruik te beperken en aanvoer van water per schip vanuit Tarragona en Marseille moeten de problemen beperken. Ook komt er een pijpleiding van de Ebro naar de Catalaanse hoofdstad.

De afgelopen weken heeft het in Spanje echter flink geregend. Depressies hebben het vooral gemunt op het zuidwesten van Europa. Ook de komende tijd is dat het geval zodat de droge gebieden de dorst verder kunnen lessen. De waterreserves zijn inmiddels wat aangevuld maar nog onvoldoende om de tekorten te compenseren, maar de paniek van de afgelopen maanden is minder geworden. De waterreservoeirs voor de regio Barcelona waren eind mei voor 35% gevuld.

Sommige plaatsen in het zuiden zitten 's zomers met 1 mm al op de normale maandsom. Het uitblijven van de winterregens, zoals de laatste decennia vaker is voorgekomen, leidt in de navolgende hete en meestal droge zomer tot problemen met water. Onderzoekers houden ook de oprukkende woestijnvorming van het landschap aan de hand van satellietbeelden nauwlettend in de gaten. De jaren tachtig en het merendeel van de jaren negentig waren in Spanje uitzonderlijk droog. Bepaalde gebieden kregen gemiddeld over tien jaar 20% minder neerslag. Spanje kent echter grote variaties in de neerslag: in de meetreeks van Madrid sinds 1860 komen meer van zulke droogteperiodes voor, waarna het een tijd nat is. Ook na de droge jaren sinds 1981 volgden in 1996 en 1998 natte jaren.

Gemiddeld hoort het grootste deel van Spanje tot de droogste regio's van Europa. In het zuidoosten (Almeria) valt in een jaar 200 mm, ongeveer een kwart van de regen in ons land. Spanje is een van de meest bergachtige landen van Europa met toppen tot 3500 meter (Sierra Nevada). Door het landschap zijn de tegenstellingen groot en zijn er ook plaatsen met jaarlijks 3000 mm! Over korte afstanden kunnen de verschillen enorm zijn: zo krijgt Madrid 412 mm per jaar terwijl het vijftig kilometer verder gelegen Navacerrada (bijna 2000 meter hoog) drie keer zoveel krijgt. Droogte wordt soms ineens teniet gedaan: op 14 oktober 1957 viel in Alicante 878 mm binnen 24 uur.

Eerste uitgave: 08-07-05