Regionaal stedelijk netwerk Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal

Projectbureau WERV
Nieuwe Veenendaalseweg 75
Postbus 201
3910 AE Rhenen
Telefoon: (0317) 681 797 (bij voorkeur 's ochtends bellen) Fax: (0317) 61 70 64
E-mail: info@werv.nl

Persbericht van maandag 26 mei 2008

WERV-gemeenten verlengen samenwerking tot 2011

Samen complete voorzieningen voor inwoners

De gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal verlengen hun samenwerking tot 2011. Het vervolgconvenant waarin die samenwerking is vastgelegd, is vrijdag ondertekend tijdens de Regiodag voor raadsleden, collegeleden en ambtenaren in Rhenen.

Het convenant is ondertekend door de burgemeesters Van Rumund (Wageningen), Joost van Oostrum (Rhenen), Ties Elzenga (Veenendaal) en de Edese loco-burgemeester Wilke Dekker.

In 2002 spraken de gemeenten af te gaan samenwerken in het regionaal stedelijk netwerk WERV, met als doel de bescherming van het Binnenveld en het verbeteren van de woon- en werkomgeving voor de inwoners. Die samenwerking, in eerste instantie vooral op het gebied van ruimtelijke ordening, gebeurt inmiddels ook op het terrein van economie, volkshuisvesting, mobiliteit en bereikbaarheid, natuur en landschap en sociaal-maatschappelijk terrein.

Geen van de WERV-gemeenten is groot genoeg voor complete voorzieningen binnen de eigen gemeentegrens. Samen hebben de vier gemeenten wel een volledig aanbod. Van Rumund vindt dan ook dat de gemeenten elkaar goed aanvullen: 'Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede, het centrum met het uitgebreide winkelaanbod in Veenendaal, toeristisch Rhenen en de universiteit van Wageningen.'

In het najaar van 2006 heeft het bestuurlijk overleg, het 'dagelijks bestuur', de samenwerking van de WERV-gemeenten geëvalueerd. Die evaluatie is besproken door de vier colleges van burgemeester en wethouders, door de intergemeentelijke raadscommissie WERV, door de vier gemeenteraden en de gemeentesecretarissen. Daaruit bleek dat er een breed draagvlak is om de samenwerking niet alleen te verlengen, maar vooral ook te versterken.