Ingezonden persbericht


Europa: Verlamd door schuldbesef - Debat met Pascal Bruckner & Jan Pronk

Maandag 26 mei 2008
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: ¤ 10,- / ¤ 8,- (leden VU-Windesheim) / gratis (studenten) Reserveren: http://www.vupodium.nl/ / www.bezinningscentrum.nl

Europa heeft zich, zegt de Franse filosoof Pascal Bruckner, een vreemde houding aangemeten. Hoezeer wij ook gekant zijn tegen onrecht, we kijken vaak weg zodra het over autoritaire regimes en intolerantie religies in de vroegere koloniën gaat. Die afzijdigheid komt volgens hem voort uit een diep schuldbesef tegenover wat er in het verleden is aangericht. Het leidt echter nu tot een even gevaarlijke als gemakkelijke houding, die verraad betekent aan onze hoogste idealen, zo betoogt hij in La tyrannie de la pénitence (De tirannie van het berouw). Europa dient zich te bevrijden van ziekelijke zelfbeschuldiging en onverwijld in te grijpen waar mensenrechten worden geschonden.

Over deze opvatting gaat Bruckner in debat met Jan Pronk (voormalig VN-gezant in Darfur, voorzitter Interkerkelijk Vredesberaad en schrijver van het Europa-verkiezingsprogramma van de PvdA). Moderator: Mient-Jan Faber (bijzonder hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen (VU), leerstoel Citizen's Involvement in War Situations)