Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 2 april 2008.

Nigel Calder in debat op Bessensap 2008

Nigel Calder, science writer, voormalig redacteur van de New Scientist en auteur van verschillende BBC programma's, zal tijdens Bessensap in debat gaan met wetenschapsjournalist en chef wetenschap bij de Volkskrant: Martijn van Calmthout. Het debat zal gaan over de manier waarop journalisten rapporteren over het klimaatdebat. Dus geen discussie over het wel of niet smelten van de poolkappen, maar over de toon en invalshoeken die journalisten gebruiken bij verslaglegging. Bessensap vindt plaats op maandag 26 mei in NEMO te Amsterdam.

Naast het openingsdebat door Nigel Calder en Martijn van Calmthout bestaat het programma weer uit de vertrouwde traditionele presentaties, de masterclasses en de filmmasterclasses. Daarnaast zullen er rondleidingen gegeven worden door het NEMO-gebouw, is er een workshop over het maken van exposities en organiseert de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) weer een debat.


*** Nieuw! Speeddates op Bessensap ***
Drie minuten om je onderzoek uit te leggen en je punt te maken. Drie minuten om te beoordelen of je iemand wilt interviewen, of zijn/haar onderzoek leuk genoeg is. Tijdens de speeddate-sessies op Bessensap kunnen onderzoekers en journalisten elkaar aftasten en beoordelen. Het doel is natuurlijk een vervolgafspraak voor een interview. Maar dat is niet het enige. Tijdens de speeddate vullen zowel onderzoeker als journalist een 'scorekaart' in over de ander. Deze dienen na afloop ter feedback. Zo kunnen journalisten aangeven of een onderzoeker goed kon vertellen en of het onderwerp interessant was. Maar ook de onderzoekers kunnen een oordeel geven: stelde de journalist de juiste vragen en heb je vertrouwen dat hij/zij goed met de info omgaat? Kortom, niet alleen kans op een interview of artikel, ook kans op nuttige informatie voor het verbeteren van je presentatie- of interviewtechnieken. Journalisten en onderzoekers kunnen zich aanmelden via bessensap@nwo.nl.


*** Zeepkist voor durfals ***
Onderzoekers die niet in het programma staan, kunnen zich toch laten horen via de zeepkist. Deze staat op een strategische plaats in Nemo en is voorzien van een microfoon. De zeepkist is vrij te 'beklimmen' en de spreker mag zelf bepalen hoe lang hij aan het woord is. Er is geen technische ondersteuning, dus de spreker zal inventief moeten zijn in haar/zijn manier van presenteren. Onderzoekers die zich vantevoren melden, niet verplicht, worden aangekondigd op de dag zelf, maar niet opgenomen in het programmaboekje.


*** Eurekaprijs ***
Net als vorige jaren wordt op Bessensap 2008 de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO o.a. schrijvers, filmers, journalisten en wetenschappers aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek. De jury wordt voorgezeten door Alexander Rinnooy Kan en het totale prijzengeld bedraagt 27.500 euro. Meer informatie over de Eurekaprijs is te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.


*** Bessensap ***
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO en de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Plaats van handeling is science center NEMO. Het volledige programma is te vinden op www.nwo.nl/bessensap. Journalisten kunnen zich via internet gratis aanmelden als bezoeker.


---
Nadere informatie voor de pers:


- Kim van den Wijngaard (NWO, organisatie Bessensap)
- +31(0)70 344 0542, wijngaard@nwo.nl

- Hein Meijers (NWO, initiator Bessensap)

- +31(0)70 344 0729, hein.meijers@nwo.nl


- Aanmelden voor de speeddates via bessensap@nwo.nl.
- www.nwo.nl/bessensap (o.a. aanmelden als bezoeker, programma en laatste nieuws)
- www.nwo.nl/eurekaprijs (o.a. persbericht over de genomineerden 2007 en eerdere winnaars)

08-08

###

Aanmelden en afmelden voor deze e-mailservice via www.nwo.nl/perslijst. Doorgeven van adreswijzigingen via nwo_nieuws@nwo.nl.


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138 2509 AC Den Haag

Persvoorlichters: nwo_nieuws@nwo.nl, t.: +31(0)70 344 0713.