Radboud Universiteit Nijmegen


Seagrass nitrogen dynamics - growth strategy and the effects of macrofauna in Indonesian mixed-species meadows (Promotie)

Datum 26 mei 2008
Tijd 15:30
Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica Promovendus Drs. J.A. Vonk
Promotores Prof. dr. P.H. Nienhuis
Copromotores Dr. J. Stapel (KNAW)

Stikstof is een belangrijke voedingsstof. Arie Vonk onderzocht hoe stikstof rondgaat in stikstofarme ecosystemen van tropische zeegrasvelden. De zeegrassen produceren veel bladeren die snel overgroeid raken met algen en losraken voordat de stikstof is teruggenomen. Garnalen verzamelen veel afgevallen bladmateriaal in hun ondergrondse gangen. De tropische temperatuur zorgt voor een hoge microbiële activiteit en afbraak van de bladeren. Zeegrassen kunnen de vrijgekomen (an)organische stikstof weer opnemen.

Uit Vonks onderzoek blijkt dat de interactie tussen zeegrassen, fauna en micro-organismen resulteert in een efficiënte kringloop van stikstof in tropische zeegrasvelden. Het is dus van belang om zeegrasvelden te beschermen, want eenmaal alleen verlies de plant veel stikstof, maar krijgt het weinig terug. Zeegrasvelden zijn belangrijke ecosystemen voor de visserij en dus voor de voedselvoorziening. Ook zorgen ze voor stabilisering van de kust, wat actueel is gezien de stijging van de zeespiegel en kusterosie. Biografie Jan Arie Vonk (Rozenburg, 1978) studeerde mariene biologie in Groningen en werd daar een actief duiker. Voor zijn promotieonderzoek - ondersteund door NWO - bij het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit Nijmegen deed hij veldwerk in de Spermonde Archipel, Zuid-Sulawesi, Indonesië. Sinds december 2007 is hij onderzoeker bij het RIVM. E-mail: arie.vonk@rivm.nl Contactpersoon Wetenschapsredactie
E-mail wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl
Telefoon (024) 361 60 00