Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 26 mei 2008

Cramer wil verkoopstop gloeilampen

Huishoudens maken steeds meer gebruik van spaarlampen. Dat blijkt uit cijfers van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). In 2007 hebben de Nederlandse winkeliers alleen al bijna tien miljoen huismerkspaarlampen over de toonbank zien gaan. Een verdubbeling ten opzichte van 2006. Die verkoop gaat de komende jaren alleen maar toenemen, omdat het merendeel van de gloeilampen over drie jaar niet meer in de Nederlandse winkels wordt aangeboden.

Consumenten kiezen steeds vaker voor de energiezuinige spaarlamp in plaats van de gloeilamp. De verdubbeling is gerealiseerd door de spaarlamp extra te promoten en voor een scherpe prijs aan te bieden. Winkeliers willen zich de komende jaren nog verder inspannen om energiezuinig lampgebruik te stimuleren. Vanaf 2011 moeten alle gloeilampen boven de 60 Watt verdwijnen van de Nederlandse markt.

Bovenstaand adviseert de Taskforce Verlichting in het eindrapport aan minister Cramer van VROM. Cramer heeft eind vorig jaar de Taskforce Verlichting ingesteld om aanbevelingen te doen voor energiezuinigere verlichting in Nederland. De Taskforce Verlichting pleit niet alleen voor afschaffing van de gloeilamp, maar tevens voor een afschaffing van de importheffing op spaarlampen en een BTW verlaging op de energiezuinig lamp.

Dure spaarlamp

Het uitfaseren van gloeilampen kan alleen een succes worden als betaalbare alternatieven beschikbaar komen. 'De milieuvriendelijke spaarlamp is het slachtoffer geworden van Europees protectionisme. Met een Europese importheffing van maar liefst 66,1 % op spaarlampen uit het Verre Oosten wordt de prijs te hoog gehouden en blijft het aanbod in de Nederlandse winkels te beperkt', aldus Pieter Walraven, secretaris van de Raad Nederlandse Detailhandel. 'De Europese importheffing moet daarom zo snel mogelijk worden afgeschaft. Waarbij de Nederlandse overheid het goede voorbeeld moet geven door een laag BTW tarief in te stellen voor de spaarlamp. Op deze manier kan de winkelier de energiezuinige spaarlamp voor een aantrekkelijke prijs aanbieden.'

Kwaliteit spaarlamp

De spaarlamp werd vroeger nog gemeden vanwege het 'zwakke' licht. Tegenwoordig geven spaarlampen hetzelfde lichteffect als gloeilampen. Ook zijn dimbare spaarlampen ondertussen verkrijgbaar. Om het energiezuinig lichtgebruik te stimuleren willen winkeliers vanaf 2011 stoppen met de verkoop van gloeilampen van 60 Watt of meer. Op deze manier hopen zij hun steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Taskforce Verlichting

In de Taskforce Verlichting zijn alle partijen uit de verlichtingswereld vertegenwoordigd: Poducenten, leveranciers, installateurs, detailhandel, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, milieu-organisaties, gemeenten, provincies en de rijksoverheid.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.