Politie Friesland

Politieberichten van maandag 26 mei

Fryslân, 26-05-2008 o Politieberichten van zondag 25 mei 11.00 uur t/m maandag 26 mei 07.00 uur

Joure: fietser gewond
De politie heeft zondagmiddag assistentie verleend bij de afhandeling van een aanrijding op het Kattebos. Een 15-jarige fietsster kwam daar in botsing met een personenauto, bestuurd door een 69-jarige plaatsgenote. De aanrijding ontstond toen de automobiliste, komend vanaf De Potten, wilde remmen voor de fietsster, maar daarbij naast de rem trapte. De fietsster werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft zondagmiddag een 27-jarige inwoner van Kollum aangehouden. De man wordt er van verdacht in een horecagelegenheid aan het Ruiterskwartier een medewerker van deze zaak te hebben geslagen. Hij werd voor verhoor naar het politiebureau overgebracht.

Veenwouden: brand in houten garage
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een brand in een houten garage aan de Hoofdstraat. De brand werd omstreeks 16.00 uur gemeld en was door de brandweer snel onder controle. Desondanks ging het houten bouwwerk geheel verloren. Daarbij is mogelijk asbest vrijgekomen. In afwachting van het verwijderen daarvan is de directe omgeving afgezet. De politie stelt een onderzoek in naar de mogelijke oorzaak van de brand.

Zurich: aanrijding met letsel
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de N31. Een 31-jarige automobilist uit Den Haag stond daar te wachten voor een tijdelijk verkeerslicht, toen hij van achter werd aangereden door een andere personenauto. De bestuurder daarvan, een 85-jarige inwoner van Hurdegaryp, was door het water op de weg in een slip geraakt en kon niet meer tijdig remmen. Bij hem in de auto zat zijn 80-jarige echtgenote. Deze had na de aanrijding pijn in de borst en werd daarom per ambulance naar het MCL voor onderzoek vervoerd.

Stiens: onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 34jarige inwoner van Cornjum. De man reed onder invloed in een personenauto op de Wythusterwei. Hij moest op het politiebureau een ademanalyse ondergaan, met 795 ug/l als resultaat.

Joure: woningbrand
De politie heeft zondagavond hulp verleend bij een woningbrand aan de Pier Panderstraat. Omstreeks 19.00 uur ontdekte de 30-jarige bewoonster de brand op de bovenverdieping van haar woning en nam haar 8-jarig zoontje en 4-jarige dochter mee naar buiten. De inmiddels gewaarschuwde brandweer had de brand snel onder controle, maar de woning liep wel forse schade op. De technische recherche zal nog een onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de brand instellen.

Damwoude: vernielingen aan schoolgebouw
De politie onderzoekt vernielingen die in de nacht van zaterdag op zondag werden aangericht aan een schoolgebouw aan de Wyger Martensstraat. Onbekenden hadden daar met geweld een buitenkraan vernield, waardoor een klaslokaal blank kwam te staan. Een 51-jarige inwoner van Damwoude deed namens de school aangifte.

Drachten: aanhoudingen
De politie heeft zondagavond en maandagochtend twee inwoners van Assen van 34 en 37 jaar aangehouden op verdenking van (poging tot) autodiefstal. Een getuige had gezien hoe twee mannen bij het hek van een garagebedrijf aan De Jade in het donker aan de omheining zaten. Waarschijnlijk kregen de mannen de getuige in de gaten en reden in een auto weg. De getuige waarschuwde daarop de politie, waarbij hij het kenteken van de auto van de mannen kon doorgeven. Onderzoek door de politie bij het garagebedrijf maakte duidelijk dat daar van verschillende autos de kentekenplaten waren verwijderd en dat bij een auto aan de bedrading was geknoeid. Op de Rondweg bij Groningen werd later die nacht de 34-jarige Assenaar aangehouden in de auto waarvan de getuige het kenteken had genoteerd. De andere verdachte werd in Drachten aangehouden. Surveillerende agenten zagen rond 02.00 uur een auto op Dwarswyk rijden. Deze gaf ineens gas en probeerde te vluchten. Op de Hooglandswyk stopte de bestuurder ging er vervolgens hard rennend vandoor. Hij kon echter na een korte achtervolging te voet door de agenten worden aangehouden. De auto waarin de man reed, bleek op de Engwerd voor een woning daar te zijn gestolen. De politie verdenkt de man tevens van de poging tot autodiefstal bij het eerdergenoemde garagebedrijf.

Joure: ongeval met letsel
De politie heeft maandagmorgen vroeg geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de A6. Een 28-jarige automobiliste uit Lemmer was bij het afrijden van het verkeersplein met haar linkerwielen in de berm geraakt. Bij de daarop volgende stuurcorrectie raakte ze de macht over het stuur kwijt en botste tegen een vangrail rechts van de weg. De bestuurster werd met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht.

Buitenpost: aanhoudingen na inbraak
De politie heeft maandag omstreeks 03.00 uur twee inwoners van Utrecht van 19 en 18 jaar aangehouden. De twee worden er van verdacht te hebben ingebroken in een bedrijfspand aan de Einsteinstraat. Een getuige had gezien dat er met licht werd geschenen in het bedrijf en waarschuwde de politie. Die kwam onmiddellijk ter plaatse en stelde een onderzoek in. Achter het bedrijf werd een verdachte aangetroffen die zich daar schuil hield. In het bedrijf werd met behulp van een diensthond de tweede verdacht e aangehouden. Van het bedrijfspand bleek een raam te zijn geforceerd. Beide verdachte werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.