Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 mei 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

over kindontvoeringen


1. Hebt u kennisgenomen van het tv-programma Eenvandaag over twee meisjes die naar Turkije zijn ontvoerd? 1


2. Wat vindt u ervan dat ondanks dat deze twee meisjes onder toezichtstelling waren gesteld de moeder met de kinderen naar Turkije is gegaan en niet meer terug is gekomen?


3. Klopt het dat bij deze twee meisjes al eerder tot een uithuisplaatsing was besloten omdat de moeder niet in staat was voor de meisjes te zorgen? Klopt het dat uithuisplaatsing niet werd verlengd en zo ja waarom niet?


4. Deelt u de mening dat de betrokken instellingen een inschattingsfout hebben gemaakt door de uithuisplaatsing niet te verlengen en de moeder de toestemming te geven met vakantie met de kinderen naar Turkije te gaan?


5. Wordt er bij zorginstellingen die met kinderen werken een risicoanalyse gemaakt van mogelijke ontvoering of achterlating van kinderen naar landen van herkomst?


6. Zo nee, bent u met mij van mening dat het dringend nodig is dat instellingen die met kinderen werken en waar problemen rondom de omgangsregeling zijn een risicoanalyse dienen te maken en tijdig maatregelen dienen te nemen om kinderen te beschermen tegen mogelijke ontvoering?


7. Welke mogelijkheden biedt het Haagse kinderontvoeringsverdrag om de meisjes waar Eenvandaag aandacht aan heeft besteed naar Nederland terug te halen? Bent u bereid op zeer korte termijn de Turkse autoriteiten, aangezien Turkije het genoemde verdrag heeft geratificeerd, te vragen alles op alles te zetten de meisjes in veiligheid te brengen en naar Nederland terug te halen?


1. Eenvandaag 24 mei 2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018

2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl