Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 26 mei 2008

Krakers nog steeds woedend over ontruiming van 15 etagewoningen

In de avond van 25 Mei hebben een grote groep krakers en sympathisanten een demonstratie gehouden in Amsterdam Oost om hun onvrede te uiten over de plotselinge ontruimingen van 15 etagewoningen. De ontruimingen zijn volgens de krakers een illegale actie van de politie en had nooit mogen gebeuren.

Voor twee van de etages loopt nog een civiele procedure waarvan donderdag 29 mei a.s. de uitspraak verwacht wordt. Deze uitspraak is bepalend voor het gehele blok aangezien de eigenaar, Woningbouwvereniging de Key, het blok als geheel wil slopen. De panden stonden dus niet, zoals door anderen beweerd is, op de ontruimingslijst. Maandag start de advocaat van de bewoners juridische procedures tegen de onterechte ontruiming.

Ondertussen probeert de driehoek (burgemeester, justitie en politie) de onacceptabele fout die is begaan recht te praten door leugens te verkondigen, niet alleen wat betreft de juridische status van de panden. Ook wordt de kraakbeweging andermaal stelselmatig gecriminaliseerd om de aandacht af te leiden van de eigen fouten van politie, justitie en burgemeester. Dit keer worden dingen als een bestekla, sportartikelen en/of een broekriem met lege kogelhulzen aangezien voor een wapenarsenaal.

Mevrouw Tammes, de Officier van Justitie, had zaterdag al aangegeven dat in ieder geval de twee eerder genoemd etages die nog in afwachting zijn van een civielrechtelijk vonnis niet officieel ontruimd zouden worden. Feitelijk is dit echter wel gebeurd en nu nog steeds wordt zelfs de bewoners van deze woningen de toegang ontzegd door ingehuurde hondenbewaking.

Op dit moment zitten de ex-bewoners van de woningen voor het pand met bakfietsen en andere vervoersmiddelen om de achtergebleven bezittingen terug te eisen. Door de plotselinge ontruiming, die velen verraste in hun slaap, moesten zij al hun persoonlijke eigendommen achterlaten. De vier katten die het pand bewoonden moesten later door de dierenambulance gered worden omdat hun baasjes opgepakt waren. Per dier moet 600 euro betaald worden om ze terug te krijgen.

--
Perscontact Kraakbeweging
bereikbaar via:
pers@squat.net
06-41644321 (centraal nummer)