Dexia Bank


Dexia Asset Management lanceert een nieuw thematisch SRI-fonds: Dexia Equities L Sustainable Green Planet

20/05/2008

Brussel, 20 mei 2008 - Dexia Asset Management, Europees marktleider in duurzaam en verantwoord beleggen (SRI) met twaalf jaar ervaring op dit vlak, lanceert een nieuw thematisch duurzaam fonds: Dexia Equities L Sustainable Green Planet. De investeringsstrategie van dit nieuwe fonds is gericht op drie fundamentele milieuthema's: energie en klimaatverandering, water- en afvalbeheer.

"Dexia Equities L Sustainable Green Planet wil het hefboomeffect van milieugerelateerde thema's omzetten in een robuuste beleggingsstrategie", aldus Gaëtan Herinckx, Head of Sustainable and Responsible Investments bij Dexia Asset Management. "Zo verwacht het Internationaal Energie Agentschap dat de energievraag tegen 2030 met ongeveer 50 % zal toenemen, terwijl de conventionele energiebronnen in diezelfde periode uitgeput dreigen te raken. Bovendien is slechts 0,5 % van de totale watervoorraad op aarde geschikt voor consumptie, een belangrijk onevenwicht tussen vraag en aanbod. Door de sterke bevolkingstoename en economische groei dreigt er wereldwijd een ernstige discrepantie tussen vraag en aanbod van zoetwater te ontstaan. Ten slotte, doordat de economieën van de opkomende landen zoals China en India blijven groeien, wordt afvalbeheer elke dag belangrijker. Dat biedt enorme mogelijkheden voor innovatieve bedrijven".

De belangrijkste doelstelling van Dexia Equities L Sustainable Green Planet bestaat er dan ook in te beleggen in eco-efficiënte ondernemingen en in ondernemingen die innovatieve oplossingen voor milieu-uitdagingen op de markt brengen. Op die manier wordt er belegd in bedrijven die met hun diensten en producten rechtstreeks oplossingen aanreiken voor die milieu-uitdagingen, en in bedrijven die in hun operaties bewezen hebben veel inspanningen te leveren om duurzaam met water, energie en afval om te gaan.

"Algemeen gesproken is Dexia Equities L Green Planet een wereldwijd gediversifieerd fonds dat belegt in twee soorten ondernemingen", vertelt Roland Kölsch, beheerder van het fonds. "Enerzijds beleggen we in kleine en middelgrote vernieuwende ondernemingen die eco-innovatieve oplossingen op de markt brengen inzake energie-efficiëntie, waterbeheer, recyclage,
emissiereductietechnologieën en andere gerelateerde uitdagingen. Het bedrijf Nordex is daar een goed voorbeeld van. Het is een Duitse onderneming die elektriciteitopwekkende windturbines ontwikkelt, bouwt, produceert en onderhoudt. Anderzijds investeren we in eco-efficiënte, grotere ondernemingen die marktleider zijn in hun sector maar die op het vlak van milieuproblematiek zoals klimaatverandering, waterverbruik, afvalbehandeling een beter dan gemiddeld duurzaamheidsprofiel hebben. Een voorbeeld van een eco-efficiënte onderneming die in aanmerking komt, is het Brits-Nederlandse Unilever, dat zijn waterverbruik de jongste tien jaar met 54% heeft teruggedrongen".

Dexia Asset Management heeft er alle vertrouwen in dat dit nieuwe fonds haar leiderspositie op duurzaamheidsvlak zal consolideren en haar beleggers een uitstekende return zal bieden.

Eind december 2007 beheerde Dexia Asset Management 17,6 miljard euro in institutionele en retail SRI producten, waarvan 6,3 miljard euro in volledig duurzaam beheer en 11,3 miljard euro in op maat gemaakte SRI-producten (bijv. naleven van internationale normen). Eind december 2007 was 16% van de activa onder beheer bij Dexia Asset Management beheerd volgens SRI criteria.

Een recente studie uitgevoerd door Vigéo en Avanzi heeft aangetoond dat het aantal SRI-fondsen in Europa een hoge vlucht heeft genomen de jongste 12 maanden met een stijging van 13%. De totale activa onder beheer in de retailmarkt bedragen nu al meer dan 48,7 miljard EUR. Dat toont aan dat SRI-beleggingen een hoog groeipotentieel hebben. Dexia AM wil in deze sector zijn marktleiderschap verder ontwikkelen door op maakt gemaakte en innovatieve producten te blijven aanbieden.

Identiteitskaart van het fonds

Rechtsvorm

BEVEK

(open beleggingsfonds)

Domicilie

Luxemburg

Datum eerste NIW

23/07/07

Europees paspoort

UCITS III

Benchmark

MSCI World ex-Financials

Inventariswaardeberekening

dagelijks

Beheerkosten

Klassiek

(kap. & dis.)


1,50 %

Institutioneel

0,45 %

ISIN

C C Part

LU0304860991

C D Part

LU0304861296

I C Part

LU0304861536

Over Dexia Asset Management

Dexia Asset Management, het centrum voor vermogensbeheer van de financiële dienstengroep Dexia, is gespecialiseerd in financiële analyse, fondsenbeheer en het administratief beheer van privé- en institutionele mandaten. Als vooraanstaand Europees vermogensbeheerder beheert Dexia AM voor 109.7 miljard euro aan vermogen gespreid over een ruime waaier van beleggingsinstrumenten: traditioneel beheer, alternatief beheer en duurzame beleggingen. Dexia AM beschikt over beheercentra in Brussel, Luxemburg, Parijs en Sydney en over commerciële teams op het gehele Europese vasteland, in Australië en in Bahrein.

www.dexia-am.com

Perscontact :

Ulrike Pommée, 02 213 50 81 - pressdexia@dexia.com