Dexia Bank


"Meer zicht op uw toekomst" : ook voor de werknemers van Dexia

26/05/2008

Brussel, 26 mei 2008 (2 blz) - Voor eind 2010 zal een belangrijk aantal werknemers Dexia verlaten. Bij Dexia Bank Belgë bijvoorbeeld gaat het om minimum 300 voltijdse werknemers die voor die datum zullen vertrekken. Om deze generatie babyboomers te vervangen en de Groep met nieuw talent te versterken heeft Dexia een doordachte rekruteringspolitiek op punt gezet. Ook de interne groei van de Groep en de ontwikkeling van filialen en activiteiten zullen het noodzakelijk maken om aan een continu en doorgedreven tempo nieuwe medewerkers aan te werven.

In 2007 werden 4100 nieuwe werknemers bij Dexia worldwide gerekruteerd. Voor de Belgische entiteiten waren dit er een 700-tal.

Het ging hier vooral om informatici, commerciële medewerkers en specialisten in diverse banktechnische domeinen.

Om de interne groei en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten te ondersteunen in alle landen waar de Groep gevestigd is zal Dexia in termen van rekrutering dit tempo de komende jaren aanhouden. Daarenboven is er binnen dit en twee jaar een belangrijk aantal medewerkers die op pensioen gaan en dus zullen moeten vervangen worden.

Voor 2008 zijn worlwide 4500 aanwervingen gepland (ca. 750 voor België) en voor 2009 staan er 4750 op stapel (800 voor België).

De gezochte profielen betreffen in hoofdzaak het financiële, IT en het commerciële. Wat financiële functies betreft zijn er vooral nieuwe krachten nodig voor de domeinen analyse, risk, auditing en reporting. Inzake IT betreft het een breed spectrum van functies : analisten-programmeurs, infrastructuurspecilaisten, business analysts, projectleiders, .... Voor de invulling van de commerciële functies is er vooral nood aan mensen om de teams van sales, marketing, communicatie en de kantorennetten te vervoegen.

Om deze stroom van aanwervingen kwantitatief en kwalitatief optimaal in te vullen tekende human ressources zorgvuldig verschillende pistes uit. Zo worden sinds begin 2007 zogenaamde "traineeships" georganiseerd waarbij Young Graduates worden klaargestoomd om de eventuele behoeften op te vangen die in bepaalde afdelingen zouden kunnen ontstaan bij het gelijktijdige vertrek van meerdere werknemers. Dexia heeft de interne mobiliteit altijd hoog in het vaandel gedragen. In die optiek zorgt human ressources van de Groep ervoor dat er continu een overzicht en opvolging blijft van de knelpunten in de verschillende entiteiten door het mobiliseren van mensen vanuit de divisies om eventuele pijnpunten zo veel mogelijk intern op te vangen.

Simultaan wordt intensief verder gegaan met de uitwerking van de jobevents. In het voorjaar wordt steeds een Young Graduates Day georganiseerd, een "opendeurdag" waar geïnteresseerde kandidaat-werknemers in een ontspannen sfeer kunnen kennismaken met de verschillende jobmogelijkheden bij Dexia . Daarenboven wordt er twee maal per jaar op een zaterdag een Jobday georganiseerd waarbij via rekruteringsgesprekken op een snelle maar efficiënte manier kennis kan gemaakt worden met de respectievelijke businessmanagers en de medewerkers van human ressources. De formule richt zich zowel tot pas afgestudeerden als tot kandidaten die reeds ervaring hebben in het bedrijfsleven.

AFTER DEXIA HAPPENING

Om de werknemers van Dexia, die hun welverdiende pensioen in het vooruitzicht hebben, voor te bereiden op een leven na Dexia, worden zij met hun partner op 26 en 27 mei uitgenodigd op de After Dexia Happening. Al jaar en dag organiseert de bank een happening voor haar bijna ex-werknemers maar vanaf dit jaar heeft het evenement een volledige transformatie ondergaan. Het wordt een rijkelijk gevulde dag met een gevarieerd aanbod van verhelderende uiteenzettingen, boeiende workshops en verrassende activiteiten.

Stoppen met werken betekent terechtkomen in een totaal nieuwe situatie. De meesten hebben allerlei dromen die ze nog willen verwezenlijken maar zijn niet echt voorbereid op de totaliteit van de nieuwe leefwereld die hen te wachten staat. Een volledig andere dagdagelijkse realiteit waar plots veel tijd vrijkomt om dingen te doen, maar waar ook financiële aspecten om de hoek komen kijken en waarbij bovendien een pak praktische zaken moeten geregeld worden.

De After Dexia Happening wil een antwoord zijn op deze doolhof van mogelijkheden en nieuw in te slagen paden.

De dag begint met een bijdrage van auteur Mark Claus die in een uiteenzetting de geheimen van een succesvol pensioen uit de doeken doet. Hij geeft tips om de loopbaan goed af te sluiten en reikt een plan aan om te investeren in een leven na de professionele loopbaan.

Daarna kunnen de participanten inschrijven op interactieve workshops. Per persoon kan deelgenomen worden aan 3 verschillende workshops die elk 2 uur duren. Het aanbod is overweldigend. Het eerste luik workshops behartigt alles wat financiële, economische of juridische belangen aangaat. Successie, fiscale aspecten, beleggen, groepsverzekering en wettelijk pensioen zijn nog maar een greep uit de mogelijkheden.

Verder is er een waaier van workshops die te maken hebben met alles wat lifestyle aangaat : omgaan met verandering, overleggen en taakverdeling, sociale contacten en communicatie, voeding, gezondheid, ... In de workshop "overleggen en taakverveling" leren de deelnemers niet enkel alles over het wat, hoe en waarom van taakverdeling tussen de partners maar gaat men ook concreet aan de slag : er wordt uitgelegd hoe men leert te overleggen en op een constructieve manier om te gaan met elkaar.

De ganse dag is er volop gelegenheid om stands te bezoeken met informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hier komt men alles te weten over vrijetijdsbesteding en vrijwilligerswerk met alle mogelijke doorverwijzigingen naar organisaties, interessante websites etc.

De dag wordt afgesloten met een diner en een spetterende avondactiviteit.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Met een beurskapitalisatie van 20,3 miljard EUR op 31 december 2007 behoort Dexia tot de vijftien grootste financiële instellingen van de eurozone. Op dezelfde datum telde de Groep 35 200 medewerkers, gespreid over 37 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap op het vlak van Public/Project Finance.

Persdienst Brussel +32 2 213 50 81

Persdienst Parijs +33 1 58 58 86 75

Investor Relations Brussel +32 2 213 57 46

Investor Relations Parijs +33 1 58 58 85 97

Dexia N.V. - Rogierplein 11, B-1210 Brussel - 1, Passerelle des Reflets, Paris-La Défense 2, F-92919 La Défense Cedex