Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 26 mei 2008 - EMBARGO TOT 26 MEI, 16.00 UUR (start uitreiking)

Eurekaprijzen voor Bruno Ernst, 'De herschepping van de wereld' (Floris Cohen) en 'Andere tijden' (NPS)

Bruno Ernst (pseudoniem voor Hans de Rijk) heeft de NWO Eurekaprijs gewonnen voor het beste oeuvre op het terrein van wetenschapscommunicatie. De Eureka Boekenprijs gaat naar Floris Cohen met het boek 'De herschepping van de wereld'. 'Andere tijden' van de NPS krijgt de Jos Withagen Mediaprijs.

De winnaars van de Eurekaprijzen 2008 werden bekendgemaakt tijdens Bessensap, het evenement waar wetenschap pers ontmoet. Naast de oeuvreprijs van 12.500 euro voor Hans van Maanen, werd de Eureka Boekenprijs uitgereikt aan Floris Cohen voor het beste populair wetenschappelijke boek. Het tv-programma 'Andere tijden' kreeg de Jos Withagen Mediaprijs in de categorie beste radio- of tv-programma. De winnaars ontvingen naast het Eurekabeeldje van beeldhouder Richard de Vrijer, elk 7.500 euro.


*** Genomineerden ***
Oorkondes werden toegekend aan de genomineerden. Dat waren de boeken: 'Ararat' van Frank Westerman, 'Gevaarlijke Kennis' van Luuc Kooijmans, 'Het slimme onbewuste' van Ap Dijksterhuis en 'Opgelost' van Bennie Mols. De genomineerde mediaprogramma's waren: 'Dat willen wij ook' van de VPRO en 'Het Lab' van de KRO.


*** Jury ***
De jury van de Eurekaprijs 2008 bestaat uit juryvoorzitter dr. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van de Nederlandse Sociaal-Economische Raad), Henk Baard (voormalig eindredacteur Keuringsdienst van Waarden), prof. dr. Salomon Kroonenberg (hoogleraar geologie, Technische Universiteit Delft), drs. Hans van Maanen (wetenschapsjournalist) en dr. Jolande Withuis (socioloog en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie).


*** Eurekafonds ***
Het prijzengeld komt uit het Eurekafonds. Dat fonds wordt gevoed door NWO en de Jos Withagen Stichting. De winnaars van de Eureka Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs ontvangen ieder 7.500 euro en het Eurekabeeldje van beeldhouwer Richard de Vrijer. De winnaar van de NWO Oeuvreprijs ontvangt naast het Eurekabeeldje ook 12.500 euro. Eerdere Eurekaprijswinnaars zijn te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.


*** Bessensap ***
Bessensap is dé jaarlijkse ontmoeting van wetenschap met pers. De dag wordt georganiseerd door NWO, science center NEMO en de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland. Plaats van handeling is NEMO. Voor meer informatie over Bessensap of de Eurekaprijs: www.nwo.nl/bessensap.

Het juryrapport is op 26 mei bij Bessensap beschikbaar, en daarna opvraagbaar bij Leontine van de Stadt.

Nadere informatie:

- Leontine van de Stadt (Organisatiekantoor Kunst & Wunderkammer)
- t: +31(0)20 463 7346, info@wunderkammer.nl (o.v.v. Eurekaprijs)
- Hein Meijers (NWO, coördinator Bessensap)

- t: +31(0)70 344 0729, hein.meijers@nwo.nl

08-14


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie Postbus 93138 2509 AC Den Haag

Persvoorlichters: nwo_nieuws@nwo.nl
t.: +31(0)70 344 0713; perstelefoon buiten kantooruren: +31 (06) 1235 1603