Gemeente Delft

De witte brug in Delftse Hout: borduren, verven of beplakken?

Wat wordt het nieuwe aanzicht van de witte brug in de Delftse Hout? Op zondag 25 mei maakte wethouder Koning de drie genomineerde ontwerpen bekend tijdens de Dag van het Park in het recreatiegebied. Tot en met zondag 8 juni kan iedereen zijn stem uitbrengen op zijn favoriete ontwerp via www.gemeentedelft.info/delftsehout of door het stembiljet uit de Stadskrant van zondag 1 juni op te sturen. Een jury beslist uiteindelijk welk ontwerp wint, waarbij het oordeel van het publiek zwaar meeweegt.

Anne Koning (wethouder gemeente Delft), Joost Verhoeff (eigenaar van restaurant Knus in Delftse Hout) en 3 kunstenaars vormden samen de vakjury. Zij nomineerden de volgende ontwerpen:
* Borduurwerk in het Groen
Liset van Dommelen geeft in haar ontwerp de bloemen en vogels uit de Delftse Hout een ereplaatsje door ze op de brug te borduren. Voor de figuren haalde ze inspiratie uit de Delftse historie.
* Van hier naar daar
In het ontwerp van Cher Mattijssen worden figuren van passanten op de brug geplaatst. Van een afstand wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet: een tafereeltje of werkelijkheid?
* Welles-Nietes
Jeroen Visser benadrukt de twee kanten van de brug in zijn ontwerp: in de natuurlijke omgeving een element wat je liever niet ziet maar tegelijkertijd praktisch omdat het een kortere weg biedt. De buitenkant krijgt daarom een natuurlijker aanzien terwijl op de brug de verkeersactiviteit wordt benadrukt met een grafisch patroon van pijlen. De winnaar wordt voor de zomervakantie bekend gemaakt. De bedoeling is het winnende ontwerp eind 2008 uit te voeren.

In 2007 is in de Delftse Hout een brug geplaatst met hoge leuningen van staalplaat. Dit moet gevaarlijke manoeuvres, zoals het van de brug afspringen in het water, voorkomen. In het tweede deel van dit project, wil Delft de betrokkenheid van bewoners bij de Delftse Hout vergroten door de leuningen op kunstige wijze een nieuw gezicht te geven

Twee maanden geleden vroeg de gemeente ideeën aan te dragen. In totaal zijn vijf ontwerpen ingeleverd.

Noot voor de pers (